Van Kemenade over Topshelf: 'Ik zou het morgen weer doen'

De opstelling van pandeigenaar IEF Capital is de belangrijkste oorzaak voor het mislukken van warenhuisketen Topshelf. Dat zegt eigenaar Inge van Kemenade in een interview met Quote.

Van Kemenade zegt tijdens de contractonderhandelingen op het verkeerde been te zijn gezet. IEF Capital hield belangrijke informatie voor haar achter, onder meer over de aanwezigheid van asbest in de panden in Groningen en Nijmegen. Hierdoor werd ze gedwongen gebrekkige warenhuizen te openen en liepen de opstartkosten uit de hand. “De winkelpanden van Sportsworld zijn grotendeels mijn eigendom, ik wist niet goed hoe die vastgoedwereld werkte”, stelt Van Kemenade.

Van Kemenade tekende onder meer voor een exploitatieplicht, wat betekende dat de voormalige V&D-winkels snel weer open moesten. Ook had ze ‘as is’ gehuurd, in de veronderstelling dat dat ‘zoals het er nu staat’ betekent. In werkelijkheid bleek het ‘kaal opgeleverd’ in te houden. “Toen moest ik met spoed installatiebedrijven laten komen en alles opbouwen. Uiteindelijk was ik ruim anderhalf miljoen euro verder, alleen voor het pand in Groningen.”

Het mislukken van de warenhuizen komt ook door een misrekening in de aanlooptijd die nodig was om een klantenstroom te genereren, erkent Van Kemenade. Topshelf had volgens haar twee jaar nodig gehad om klanten te laten wennen. “Met een beetje hulp van de pandeigenaren hadden we dat gered.”

Het mislukte avontuur heeft Van Kemenade zo’n zeven miljoen euro gekost. Topshelf blijft naar eigen zeggen ‘in haar achterhoofd spoken’, omdat ze het niet heeft kunnen afmaken. “Ik ben bang dat ik het gewoon nog een keer zou doen, als ik morgen met een investeerder de kans zou krijgen.” 

IEF Capital wil niet op de uitlatingen van Van Kemenade reageren. “Het enige wat ik kan zeggen is dat mevrouw Van Kemenade goed is in het niet nakomen van afspraken”, aldus fondsmanager Nechemja de Bruijn.
 

Reacties 6


Seb Seb 18 jul, 16:55

Behalve in het niet nakomen van afspraken is mevrouw van Kemenade ook heel goed in iedereen de schuld geven van het mislukken, behalve zichzelf.
Topshelf was een dramatisch slecht probeersel van een over het paard getilde retail 'vakvrouw'.


Retail Dier Retail Dier 19 jul, 11:04

Zeer onterecht dat IEF de schuld in de schoenen geschoven krijgt, Bij Inge van Kemenade ligt het altijd aan de 'hele wereld', behalve aan haar zelf. Ze heeft zelf verhuurders op het verkeerde been gezet met mooie beloftes. En als je niet weet hoe de vastgoedwereld werkt, laat je dan vooral goed adviseren door een gespecialiseerd adviesbureau die verstand van zaken heeft. Erg naïef wat ze schrijft.


Reinder Koornstra 19 jul, 13:04

Inge is ooit op het schild gehesen, zoals in de retail gebruikelijk, en heeft zich vervolgens omringd met allerlei slippendragers die haar vertelden dat ze over water kon lopen. Helaas, zoals gebruikelijk in de retail! En de schuld overal leggen behalve bij jezelf? Hebben we het ooit anders meegemaakt in Retailland?
Maar een sportwinkel runnen, van welke grootte, of een warenhuis, dát is echt volstrekt wat anders!
Maar natuurlijk hadden die verhuurders haar tegen zichzelf moeten beschermen, en zichzelf daarmee heel wat ellende kunnen besparen.
Maar, beste Inge van Kemenade, dít interview had je nooit moeten geven, want nu neemt niemand je meer serieus! Dat is unfair, maar zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar!


sipco laverman 19 jul, 13:59

Details van de onderhandelingen ken ik niet.
Wat ik wel weet is dat ik diep respect heb voor iemand die zijn hoofd eens boven het maaiveld uit weet te steken en de tanden in een project weet te zetten. Dat het opzetten van een warenhuis geen gemakkelijke taak is lijkt mij evident. Maar daarom toch alle respect voor de poging om het te laten slagen. Zelfs de grotere spelers als Hudson's Bay ondervinden de problemen met dit fenomeen. Nogmaals alle respect.


DS de Vilder 20 jul, 08:55

Topshelf was een dramatisch slecht concept (als je daar al van kan spreken). Dit interview is lachwekkend. Het enige wat IEF te verwijten valt is dat ze, zonder zich voldoende te informeren, in zee zijn gegaan met mevrouw Van Kemenade.


Reinder Koornstra 20 jul, 16:46

Het succesvol runnen van een warenhuis is de meest complexe job die ik ooit gehad heb, maar daar was ik, en mijn collega's, dan ook heel zorgvuldig voor opgeleid. Er was dan ook maar één functie in zo'n warenhuis die ik nooit zelf had vervuld, n.l. Chef interne dienst. Het was dan ook te gek dat Inge zonder zo'n opleiding niet één watenhuis dacht te leiden, maar een hele keten! Echt, dat kón niet goed gaan! En het ging niet goed!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!