Consument geeft meer uit, maar is minder positief

Consument geeft meer uit, maar is minder positief

Nederlandse consumenten hebben in juni 2,8 procent meer besteed dan een jaar eerder. Er werd vooral meer geld uitgegeven aan duurzame goederen, zoals auto’s en elektrische apparaten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De uitgaven aan duurzame goederen namen in juni met 4,4 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Verder werd 2,3 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen en 3,2 procent meer aan overige goederen, zoals energie en water. De uitgaven aan diensten lagen in juni 2,4 procent hoger. Eerder werd al bekend dat de detailhandelsomzet in juni met drie procent was toegenomen.

Consumentenvertrouwen
Tegenover de toegenomen consumptie staat een daling van het consumentenvertrouwen. De stemming onder consumenten is in augustus iets minder positief dan in juli. Met een waarde van 21 ligt het consumentenvertrouwen op het laagste niveau sinds begin vorig jaar.

Consumenten zijn deze maand minder positief over de economie dan in juli. De koopbereidheid blijft gelijk. Zowel over hun eigen financiële situatie als over de vraag of het een goede tijd is om grote aankopen te doen is de mening van de consumenten volgens het CBS nauwelijks veranderd.

Reacties 1


Reinder Koornstra 21 aug, 12:58

Dan hebben die consumenten toch weer meer uitgegeven dan ze hadden! Want hun besteedbaar inkomen is niet met 2,8% toegenomen! Uiteraard hebben consumenten minder vertrouwen, opnieuw is de zeepbel van 'de sterk groeiende economie' (bbp) uiteengespat in hun eigen portemonnee!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!