Winkelleegstand daalt verder en in Enschede het hardst

Winkelleegstand daalt verder en in Enschede het hardst

De winkelleegstand in Nederland loopt nog altijd gestaag terug. 6,8 procent van de winkels staat momenteel leeg, tegenover zeven procent aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van Locatus. Op het dieptepunt stond 7,5 procent van de winkels leeg.

In absolute aantallen is het aantal leegstaande panden teruggelopen van bijna zeventienduizend naar vijftienduizend. Gemeten over de afgelopen drie jaar is de daling het grootst in het centrum van Enschede. Daar liep de leegstand terug van 14,8 naar 8,9, procent. Winschoten en Heerhugowaard completeren de top drie, met dalingen van respectievelijk vijf en 4,6 procentpunten.

De leegstand neemt volgens Locatus niet af doordat meer winkels worden ingevuld. De winkelvoorraad is in de eerste acht maanden bijvoorbeeld met duizend panden en 250 duizend vierkante meter gekrompen. In studentensteden als Enschede, Nijmegen en Eindhoven worden winkelpanden omgebouwd naar woningen en in Winschoten samengevoegd tot grotere units.

Verder speelt ook de horeca een rol in de dalende winkelleegstand. Het aandeel horeca in het totaal aantal retailpanden is de afgelopen jaar opgelopen van ruim achttien naar bijna twintig procent.
 

Reacties

Wat dacht U al de huur wat lager was dan bedoel ik de kale huur .van het gebouw de rest van indeling moet je zelf bekostigen .dan kan je rond komen maar nu de huren omhoog gaan krijg je leegstand.en de mensen blijven weg.dus heren van de regering doe er wat aan zodat iedereen een boterham kan verdienen en dat mensen weer met plezier naar het winkelcentrum gaan.

Geplaatst door Jan van Rossem op 31 augustus 2018 om 15:12