'Detailhandel versnelt groei in 2019'

'Detailhandel versnelt groei in 2019'

De omzet in de Nederlandse detailhandel groeit volgend jaar met vier procent. Dat stelt het ING Economisch Bureau in een vooruitzicht op de sector. Dit jaar komt de groei naar verwachting uit op 3,5 procent.

Het aantal aankopen in de winkels wordt gestimuleerd door de toename van de koopkracht. Volgend jaar komt daar voor een aantal branches het eenmalige effect van de verhoging van het lage btw-tarief nog bovenop. Vooral in supermarkten worden hogere prijzen verwacht, waardoor de omzet daar in 2019 nog iets harders stijgt dan dit jaar.

Verder krijgen ook foodspeciaalzaken, bloemisten, boekenwinkels, apotheken en drogisten te maken met de btw-verhoging van zes naar negen procent. Dat heeft volgens de bank als gevolg dat consumenten sneller geneigd zijn om binnen een productcategorie voor een goedkoper alternatief te kiezen.

De meerderheid van de consumenten denkt dat winkeliers hun prijzen vanwege de btw-verhoging snel zullen aanpassen. Ruim een op de drie denkt dat de prijzen al voor de jaarwisseling omhoog gaan en veertig procent denkt dat dit op 1 januari gebeurt. Een op de tien consumenten zegt voorafgaand aan de prijsverhoging extra voorraad in te slaan, terwijl een klein deel aangeeft vaker over de grens te gaan winkelen.

Verder is de verwachting dat de groei van webshops iets terugloopt, van 16,5 procent dit jaar naar vijftien procent in 2019. Exclusief de omzetgroei die online wordt geboekt, kan de detailhandel volgend jaar een groei van drie procent verwachten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!