Ook HEMA mag Haagse winkel niet terugkopen

Ook HEMA mag Haagse winkel niet terugkopen

HEMA mag zijn vestiging aan de Grote Marktstraat in Den Haag niet overnemen van verhuurder IEF. Dat heeft de rechtbank volgens het FD deze week besloten.

HEMA had het pand tot 2005 in bezit, maar raakte het kwijt toen de nieuwe eigenaren KKR en Alpinvest besloten het winkelvastgoed af te stoten. De winkelketen en de investeerders spraken destijds af dat HEMA en voorkeursrecht van koop kreeg, in het geval IEF een koper voor de panden zou vinden. Vorig jaar verkocht IEF Noord alle aandelen aan IEF Zuid.

De verkoop betekende volgens HEMA dat door de transactie ook het winkelpand is verkocht en dat de retailer een kans had moeten krijgen het te kopen, maar de rechter gaat daar niet in mee. IEF heeft de aandelen verkocht van de bv die eigenaar is van het pand, maar dat is niet hetzelfde als het pand zelf. 

De Bijenkorf kreeg in april met een vergelijkbare situatie te maken. De warenhuisketen wilde eveneens via de rechter zijn Haagse winkel terugkopen van IEF. Ook bij de Bijenkorf stond in de huurovereenkomst een voorkeursrecht van koop als het pand door de huidige eigenaar wordt verkocht, maar de warenhuisketen kon daar volgens de rechter geen beroep op doen. Ook toen was sprake van een aandelentransactie, die volgens de rechter niet als verkoop van het vastgoed kon worden gezien.

 

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!