De fusie van de Duitse warenhuisketens Galeria Kaufhof en Karstadt is rond. Vanwege de financiële nood bij Kaufhof-eigenaar Hudson's Bay Company, gaan daarbij volgens Süddeutsche Zeitung vijfduizend banen verloren.

De banken hebben volgens de Duitse krant ingestemd met de samensmelting. Karstadt-eigenaar Signa moet een meerderheidsaandeel houden in de joint venture met HBC. In de praktijk krijgt Signa 50,01 procent van de aandelen. Volgens insiders wordt de fusieovereenkomst uiterlijk eind volgende week ondertekend.

De vijfduizend ontslagen betekenen dat zo'n kwart van het personeel zijn baan verliest. De vijftienduizend medewerkers die kunnen blijven, krijgen mogelijk een nieuwe arbeidsovereenkomst met slechtere voorwaarden.

Kaufhof heeft sinds de overname door de Canadezen miljoenen verloren en stond op de rand van een faillissement. De financiers zouden aanvankelijk volledige terugtrekking van HBC hebben gewild, maar gingen uiteindelijk akkoord met een joint venture met een meerderheidsbelang van Signa. 

Vorige week leek de fusie nog op de tocht te staan, toen gemeld werd dat de gesprekken tussen HBC en Signa on hold stonden. HBC zou een ultimatum hebben gekregen voor het terugbetalen van een lening van 1,34 miljard euro. Het is niet duidelijk hoe het daarmee is afgelopen.