Daniel Zhang, ceo van Alibaba, wordt ook bestuursvoorzitter van de Chinese internetgigant. Hij volgt daarmee Jack Ma op, die over precies twaalf maanden vertrekt. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Volgens Ma heeft Zhang laten zien dat hij een ‘prachtig talent’ is en is dit het juiste moment om het ‘Alibaba-licht’ door te geven. Sinds 2013, toen Zhang ceo werd, is de waarde van Alibaba gestegen naar ongeveer 364 miljard euro. Het is daarmee het grootste bedrijf in China.

Afgelopen vrijdag lekte al uit dat Ma zich op andere zaken wil richten. De voormalig onderwijzer en medeoprichter van Alibaba wil meer 'goeds voor de wereld' gaan doen en heeft daarvoor de Jack Ma foundation opgericht. Met een geschat vermogen van 35 miljard euro is Ma de rijkste man van China. Op zijn 55ste verjaardag draagt hij het stokje officieel over aan Zhang.  

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, neemt Ma niet helemaal afscheid van het bedrijf. Tot 2020 blijft hij onderdeel van de raad van bestuur. Daarnaast blijft hij lid van de Alibaba Partnership, een groep van senior managers die al geruime tijd leiding hebben over het bedrijf.