Warenhuisketen Sears heeft maandag faillissementsbescherming aangevraagd bij de rechtbank in New York. Dat meldt persbureau Reuters. Het bedrijf kampt al langere tijd met financiële problemen.

De eens iconische keten heeft een schuld van 134 miljoen dollar die maandag betaald moest worden. Daarop heeft de keten een Chapter 11-regeling aangevraagd. Deze regeling is vergelijkbaar met het Nederlandse uitstel van betaling. Het geeft het bedrijf de mogelijkheid orde op zaken te stellen en de schuldenlast aan te pakken, zonder verplichte sluiting. Het wordt als laatste redmiddel gezien om financiële problemen op te lossen.

De aanvraag is een direct gevolg van een verschillende zienswijze over het reddingsplan tussen aandeelhouder en kredietversterker Edward Lampert, en een speciaal comité van het raad van bestuur. Lampert wil het bedrijf herstructureren door onder meer anderhalf miljard dollar aan vastgoed en 1,75 miljard dollar aan bezittingen af te stoten. Door de slechte financiële positie van de keten is het echter moeilijk om geldschieters mee te krijgen.

Sears kondigt ook de sluiting van 142 winkels aan. Voor de verkoop van sommige vestigingen zou al een overeenkomst zijn afgesloten. De afgelopen jaren werden al honderden filialen gesloten. Sinds 2011 noteerde het bedrijf al 11 miljard dollar verlies.