Amsterdam houdt voet bij stuk: The Seafood Shop moet dicht

De Amsterdamse viswinkel The Seafood Shop is een horecagelegenheid en moet daarom sluiten. Dat standpunt verdedigde de gemeente Amsterdam dinsdag tijdens een kort geding, schrijft Het Parool.

De aanwezigheid van frituur duidt op horeca, zo stelde de raadsheer van de gemeente Amsterdam. Dat is in strijd met het bestemmingsplan van de zaak. In de documenten staat dat de winkel onder detailhandel valt. Advocaten van de eigenaren beweren echter dat de winkel aan alle regels voldoet en de zitgelegenheid onder een mengformule valt.

Eigenaren van The Seafood Shop, de familie De Visscher, hopen met het kort geding de sluiting van hun winkel te voorkomen. De gemeente wil dat de winkel zijn deuren sluit omdat het ‘te toeristisch’ is. Met de verkoop van kibbeling en haring verkoopt de visboer gemaksvoedsel, zo stelt de gemeente. Ook het hebben van zitgelegenheid is in strijd met de Amsterdamse regelgeving. De familie is het hier niet mee eens en claimt dat verkopen van haring en kibbeling de basis is van iedere viswinkel.

In een open brief op Facebook vroeg de familie voorafgaand aan de zitting nog aan burgermeester Halsema om de standpunten te heroverwegen. “U kunt toch niet halverwege de spelregels veranderen”, zo smeekt de eigenaar. Het kort geding zou in juni plaatsvinden, maar werd vooruitgeschoven. In de tussentijd mocht de winkel open blijven.

Amsterdam wil alle toeristische winkels weren in de binnenstad. De gemeente is daarom met meerdere winkels in conflict. Sluiting dreigt onder meer ook voor Bakkerij Andere Koek.

Reacties 12


G. Takken 17 okt, 11:35

Typisch een staaltje 'linkse politiek' en ondernemers 'pesten'. Het is al lastig genoeg om je geld als ondernemer te verdienen, om geen sociaal vangnet te hebben en grote financiële risico's te lopen. Maar daar eet een linkse burgemeester geen hamburger minder om. regeltjes, regeltjes en nog meer regeltjes. De betutteling ten top.


Andre Wierper 17 okt, 11:53

Welke visboer in Nederland verkoopt geen gefrituurde kibbeling en broodjes haring?


Peter Jansen 17 okt, 13:06

Links?

Wat een onzinnige reactie zeg.


Jan Kramps 17 okt, 13:25

Absoluut onredelijk, bij het belachelijke af.


Reinder Koornstra 17 okt, 15:42

Ik vrees het deels met Amsterdam eens te zijn. De binnenstad is letterlijk verziekt door veel te veel op toeristen gerichte winkeltjes. Een normale Amsterdammer kom je daar niet meer tegen. Het gaat natuurlijk wel om twee dingen: Wát verkoop je nog meer aan vis- en visproducten dan haring en kibbeling. En die tafeltjes zijn natuurlijk bedoeld om het gekochte ter plekke op te eten. Ik vrees echter dat er daar bijna geen 'gewone' klanten meer komen om de bestemming als 'viswinkel' waar te maken én er geld aan te verdienen. Maar het is natuurlijk wel een strop voor die ondernemer. Al is dat beleid, naar mijn weten alweer ruim een jaar geleden door de raad vastgesteld.


Frans Schoolenaar 17 okt, 16:59

Een schitterende winkel en aanwinst voor de Leidschestraat. Zie geen verschillen met anderen viswinkels waarvan verreweg de meesten ook frituren en een paar zitjes bieden. De normaalste zaak van de wereld. Alleen niet in Amsterdam. Daar is het gemeentebestuur op dit moment niet van deze wereld. Pak de dronken Engelsen aan, de bachelorparty's maar niet hard werkende middenstanders.


Seb Seb 17 okt, 17:00

Bizarre ontwikkeling, dat de binnenstad 'verziekt' is met toeristische winkels is enkel het resultaat van wanprestatie van de districten en Amsterdam. Ze zijn immers ooit goedgekeurd. Ze nu achteraf willen sluiten is mijn inziens geen structurele maatregel en werkt leegstand in de hand.

Amsterdam moest eind jaren 90 begin 2000 dé toeristische trekpleister worden. Er werd geadverteerd en gepromoot tot in China. Jaar op jaar, meer en meer bezoekers. Je moet dan nu niet gaan klagen dat dit 'teveel' geworden is. Dat heb je enkel zelf in de hand gehad.

Ik begrijp ook voor Amsterdammers dat dit geen prettige ontwikkeling is, maar ook dit hadden jullie zelf in de hand door telkens op dezelfde politieke partijen te stemmen.

Amsterdam staat niet alleen als wereldstad met toerisme problematiek. Zorg dat je bezoekers verspreid worden over de hele stad door de beginnen om een dagkaart OV bijvoorbeeld gratis / semi gratis te maken wanneer je een attractie buiten het centrum bezoekt etc.


Ernest Schaapman 17 okt, 22:14

Zo laat de overheid ( ook al is het lokaal) weer eens zien hoe belachelijk ons land is geworden in regelgeving: alles echt alles wordt gedoogd of niet bestraft maar harwerkende ondernemers die bijdragen aan de economie en de leefbaarheid van een stad ( of dorp) worden keer op keer gestraft. BELACHELIJK DIT! ( en Reinder hou eens op, ga alsjeblieft met pensioen)


jeffry KUPERUS 18 okt, 04:04

Laten we de Bijenkorf dan ook maar sluiten want met al die luxe merken is het vooral gericht op de toerist met geld die belasting vrij komt kopen want de "gewone" Amsterdammer kan het niet meer betalen By the way hoeveel echte Amsetrdammers (geboren en getogen en de Amsterdamse taal en humor machtig) zijn er nog? Ik woon er in ieder geval niet meer en wil niet terug ook en dat is niet vanwege de toeristen


D. E. 18 okt, 08:42

Jammer voor deze viswinkel. Ik ben er nooit binnen geweest maar aan de foto te zien doen ze ook zeker aan detailhandel. En inderdaad, welke viswinkel verkoopt er geen kibbeling.

Dat gezegd hebbende ben ik in het algemeen wel een voorstander van het strenge optreden tegen horeca in Amsterdam centrum. Een paar jaar geleden kwam ik (als Rotterdammer) heel graag af en toe in Amsterdam. Vorig weekend ben ik er weer eens geweest, vooral om de nieuwe Uniqlo te bezoeken, maar het is eigenlijk niet leuk meer zo druk en massaal toeristisch als het nu is. Van het CS tot aan het Leidsplein is het één voortdurende toeristenstroom. In de buurt van de 9 straatjes kwam ik meerdere 'ambachtelijke' stroopwafel winkels tegen met bizar lange rijen. Ik wilde een vestiging van Stach bezoeken (want dat zit nog niet in R'dam), maar het was zo druk in de winkel dat ik er niet eens meer bij paste.

Ik snap wel dat de Amsterdammers klaar zijn met het toerisme en dat het college hard inzet op minder horeca in de binnenstad. Of deze viswinkel daar ook de dupe van had moeten worden, nee dat denk ik niet.

Er zijn inderdaad nog veel winkels die alleen maar wafels, donuts en kleffe hartige broodjes verkopen en daarmee 0,0 bijdragen aan de sfeer van Amsterdam. Pak die zaken aan zou ik zeggen.


Fred Rutgers 20 okt, 17:03

Als we alle retail wegjagen uit Amsterdam dan creeeren we een ghosttown. Leuk voor halloween. Of is dat dan weer teveel voor touristen? Ze zijn gek daar on die stad!


John Good 23 apr, 14:21

Hufterpolitiek van de gemeente Amsterdam ,Iedere stad is blij met toerisme ,breng geld in het laatje . Gemeente Amsterdam zelf is 50 miljoen euro zoek ,tegelijkertijd komen er weer miljoenen binnen als zoete koekjes. Maar de import Amsterdammers die van buiten de stad zijn gekomen ,zijn nu degenen die het hardst janken dat het zo druk is .Hoe haal je het in je hoofd als gemeente ,om zo een nette zaak als de seafood shop het leven zuur te maken ? bestemmingplan ? Wat een rotsmoes .Als ik de eigenaar was had ik tot aan het Europese hof door gegaan .Wat een #$#^&^%%@$ $tad is Amsterdam aan het worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!