Consument opnieuw minder positief, consumptie blijft stijgen

Consument opnieuw minder positief, consumptie blijft stijgen

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in oktober voor de derde maand op rij teruggelopen. De stemming daalt met vier punten en komt uit op 15, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Consumenten zijn onder meer minder positief over de economie, zowel in hun oordeel over de afgelopen als komende twaalf maanden. Verder is de koopbereidheid afgenomen, omdat consumenten minder positief zijn over hun financiële situatie en ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig vinden.

Bestedingen
Het CBS meldt verder dat de bestedingen van Nederlandse huishoudens in augustus met 2,2 procent zijn toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De groei is iets kleiner dan in de twee voorgaande maanden.

Consumenten gaven bijna vijf procent meer uit aan duurzame goederen. Er ging vooral meer geld naar huishoudelijke apparaten, personenauto’s, kleding en schoenen. Verder werd twee procent meer besteed aan overige goederen, zoals benzine. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lagen een procent hoger. Ten slotte liepen de bestedingen aan diensten met bijna twee procent op.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends