DNB pleit voor verplichte acceptatie contant geld

DNB pleit voor verplichte acceptatie contant geld

De Nederlandse Bank (DNB) is bezorgd over het dalende aantal cashtransacties. De bank vreest dat de algemene acceptatie van cash verdwijnt en pleit voor regelgeving. 

Het zou volgens de bank een groot probleem zijn wanneer grote supermarktconcerns of andere winkelketens geen contant geld meer accepteren. Wanneer contant betalen ergens niet mogelijk is, suggereert DNB dat een belangenorganisatie als de Consumentenbond straks naar de rechter kan stappen. Directeur cash van DNB Coen Voormeulen waarschuwt ook de gemeentes Amersfoort, Leiden en Tilburg. In die gemeentes moeten burgers hun rijbewijs of paspoort met pin afrekenen. “Gemeenten moeten cash gewoon accepteren, zo simpel is het”, zegt hij in het AD

Voormeulen zegt dat een cashloze samenleving kwetsbaar is. Vooral ouderen, visueel gehandicapten en laaggeletterden hebben volgens hem moeite met pinbetalingen. DNB wil dan ook dat er afspraken gemaakt worden over het algemeen accepteren van contant geld. Wanneer het niet op de poldermanier lukt, denkt Voormeulen aan regels, zoals die er ook zijn in Scandinavië.

Het afgelopen half jaar werd 61 procent van de aankopen betaald met de pinpas. De in 2014 afgesproken streefwaarden zijn daarmee gehaald. Jongeren tussen de negentien en 24 jaar grijpen het vaakst naar hun pas. Bij het benzinestations en in de kledingbranche wordt het meest gepind. Enkel straatverkopers rekenen nog driekwart van hun verkopen af met cash geld. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!