Woonwinkels zien positieve trend ten einde komen

Woonwinkels zien positieve trend ten einde komen

Woonwinkels hebben hun omzet in het derde kwartaal met 6,2 procent zien afnemen. Daarmee zit de branche na negen maanden 0,1 procent boven het niveau van vorig jaar, blijkt uit de Woonwinkelmonitor van INretail.

In het eerste halfjaar zagen woonretailers hun omzetten nog groeien, maar de hete zomer leidde tot een daling van de verkopen. Daarnaast is de situatie op de woningmark volgens INretail medeverantwoordelijk voor de omslag. Vooral de keukensector merkte dit effect sterk, met een omzetdaling van ruim tien procent in het derde kwartaal. In de eerste helft van het jaar groeiden keukenverkopers nog met elf procent.

Slaapspeciaalzaken zagen hun omzet in de zomermaanden met 8,9 procent dalen en gemengde zaken met 7,4 procent. Verder noteerden meubelretailers een terugloop van 5,4 procent en bleven woningtextielwinkels 2,1 procent achter.

Het aanbod van koopwoningen is sterk verminderd, er worden te weinig nieuwe huizen opgeleverd en de prijzen zijn structureel te hoog, zegt branchemanager wonen Bert-Jan van der Stelt van INretail. “Dat drukt heel duidelijk op de omzetten in de woonbranche.” Als de oververhitte woningmarkt leidt tot achterblijvende investeringen in andere sectoren, ontstaat volgens hem een situatie die ‘ongezond is voor de BV Nederland’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!