Amazon opent eind deze maand een pop-up store in Amsterdam. Onder de noemer Loft for Xmas opent de Amerikaanse e-commercereus tijdelijke winkels in zes Europese steden.

Naast Amsterdam opent Amazon tijdelijke vestigingen in Londen, Parijs, Madrid, Berlijn en Milaan. De pop-up stores zijn tussen 16 en 26 november te bezoeken en staan in het teken van zowel Black Friday als Kerst. Het aanbod bestaat uit onder meer kleding, elektronica en speelgoed. Producten van onder meer Microsoft, Disney en Lego behoren tot het aanbod. Ook worden er boekpresentaties, workshops en live-optredens van artiesten georganiseerd.

In de Amsterdamse winkel worden volgens AT5 geen producten verkocht. De pop-up store komt in de Eerste van der Helststraat in De Pijp en is alleen op 23 en 24 november geopend. Er worden diverse 'experiences' georganiseerd, waaronder een 'haar & makeup artist' en een live kerstkaarttekenaar.

De winkels maken onderdeel uit van de strategie om ‘elke dag te experimenteren met nieuwe ideeën en projecten’, zegt countrymanager Mariangele Marseglia van Amazon Italië en Spanje in een toelichting. In de lofts wordt volgens haar de omgeving van een huis nagebootst, waar de meest gewaarde merken van de webwinkel worden samengebracht. "Met Amazon Loft for Xmas willen we iedereen een unieke en innovatieve ervaring geven, gekoppeld aan de Amazon-wereld.”

Amazon opende vorige maand al enkele dagen een winkel in Londen waar kleding werd verkocht. De pop-up stores betekenen de eerste fysieke retailactiviteiten van de Amerikaanse webwinkelreus in Europa.