Amazon.de onder de loep om mogelijk machtsmisbruik

Amazon.de onder de loep om mogelijk machtsmisbruik

De Duitse kartelwaakhond gaat de handelswijze van Amazon tegenover verkopers op zijn verkoopplatform onderzoeken. Gekeken wordt of de Amerikaanse retailer zijn marktpositie misbruikt, laat president Andreas Mundt van de Bundeskartellamt weten.

Amazon is de grootste online retailer van Duitsland en runt verreweg de grootste online marktplaats van het land. Veel retailers en fabrikanten zijn volgens Mundt afhankelijk van het bereik van Amazon voor hun online verkoop. Amazon fungeert daardoor als een soort ‘gatekeeper’ voor consumenten. “Zijn dubbele rol als grootste retailer en grootste marktplaats heeft de potentie om andere verkopers op zijn platform te hinderen”, stelt hij.

De kartelwaakhond zegt ‘talloze klachten’ te hebben ontvangen van verkooppartners van Amazon. “We zullen de handelsvoorwaarden en -praktijken tegenover verkopers nauwkeurig onderzoeken”, aldus Mundt. Dat gaat van regels over productreviews tot het blokkeren van verkopersaccounts en trage uitbetalingen.

De Europese Commissie is eveneens een onderzoek gestart naar de Europese marktplaatsen van Amazon. Daarbij ligt de focus op de verzameling en het gebruik van transactiegegevens door de Amerikaanse retailer.

RetailTrends