Adidas verliest kort geding: naam kledinglijn verboden in Nederland

Adidas verliest kort geding: naam kledinglijn verboden in Nederland

Adidas mag in de Benelux geen kleding en schoenen meer verkopen onder de naam Falcon. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een kort geding, die door de licentiehouder van het Nederlandse outdoormerk Falcon is aangespannen.

Adidas lanceerde afgelopen september de kleding- en schoenenlijn Falcon, waarna het sportmerk er door licentiehouder Dutch Brands House International op werd gewezen dat er inbreuk werd gemaakt op zijn merkrechten. Adidas besloot de verkoop van de kleding in Europa te staken, maar wees voor de schoenen iedere aansprakelijkheid van de hand.

Adidas stelt onder meer dat de merknaam Falcon is verwaterd, omdat andere partijen vaker onder die naam kleding op de markt hebben gebracht. De rechter gaat echter mee met het argument van Dutch Brand House: ‘Je eet hagelslag en je drinkt ranja maar je draagt geen Falcon’. Volgens de rechter is het ook voldoende aannemelijk dat het publiek kan denken dat er een economische verbondenheid is tussen Adidas en de Nederlandse licentiehouder van Falcon.

Adidas mag de producten gewoon blijven produceren, maar moet die van de rechter onder een andere naam op de markt brengen. Het sportmerk heeft de uitspraak van de rechter inmiddels op zijn Nederlandse website geplaatst.

Falcon bestaat al sinds 1929 en wordt onder meer verkocht via Falconshop.nl, dat onderdeel is van Intersport De Leeuw. Het merk verkoopt onder meer skijassen en -broeken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!