Webshops mogen buitenlandse klanten niet meer weigeren

Webshops mogen buitenlandse klanten niet meer weigeren

Het verbod op geoblocking binnen de Europese Unie is vanaf deze week van kracht. Webwinkels mogen consumenten uit andere EU-lidstaten niet meer blokkeren of doorsturen naar een lokale website.

Het is door de nieuwe regels onder meer verboden om een aankoop te blokkeren vanwege de nationaliteit of woonplaats van een consument. Ook het weigeren van een betaling omdat een buitenlandse bankpas wordt gebruikt, is niet meer toegestaan. Het is webwinkels echter niet verplicht om ook te leveren op het thuisadres van de klant. 

Uit een steekproef van de Europese Commissie blijkt dat 63 procent van de websites op de een of andere manier aan geoblocking doet. “Dit is niet wat je zou verwachten in een interne markt en het is goed nieuws dat deze overlast stopt”, reageert directeur-generaal Monique Goyens van The European Consumer Organisation. 

Over het verbod op geoblocking werd een jaar geleden overeenstemming bereikt in Brussel. Een volgende stap die crossborder winkelen binnen de EU makkelijker moet maken, is volgens de Europese Commissie het verlagen van de prijzen voor grensoverschrijdende pakketbezorging.

RetailTrends