Retailers kunnen rekenen op 'decemberbonus' van negentien procent

Retailers kunnen rekenen op 'decemberbonus' van negentien procent

Bijna alle retailbranches boeken deze maand een dubbelcijferige omzetplus ten opzichte van een gemiddelde maand. Vooral speelgoedwinkels kunnen een flinke decemberpiek tegemoetzien, verwacht ABN Amro.

Gemiddeld bedraagt de ‘decemberbonus’ voor retailers dit jaar ruim negentien procent. Speelgoedwinkels zijn de uitschieter en verkopen voor bijna 87 procent meer dan in een gemiddelde andere maand. Over het gehele jaar zijn zij juist de grote verliezers, met dertien procent minder omzet. Ook voedingsspeciaalzaken boeken met 45,4 procent fors meer omzet in de laatste maand van het jaar, terwijl hun omzet over heel 2018 licht terugloopt.

Speelgoedwinkels profiteerden al van een ‘novemberbonus’ vanwege Sinterklaas, die traditioneel hoger ligt dan de extra decemberomzet. In november en december afzonderlijk ligt de omzet van speelgoedwinkels meer dan twee keer zo hoog als de gemiddelde maandomzet in januari tot en met oktober.

Webwinkels boeken in december naar verwachting 36 procent meer omzet dan in een gemiddelde maand. Bouwmarkten en doe-het-zelfzaken zijn de enige branches die niet profiteren. Hun omzet blijft in de laatste maand van het jaar vrijwel stabiel.

RetailTrends