Opticiens vangen bot: geen keurmerk voor oogmetingen

Opticiens vangen bot: geen keurmerk voor oogmetingen

Er komt geen strengere richtlijn voor het doen van oogmetingen door opticiens. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in reactie op een verzoek van brancheorganisatie NUVO.

De afwijzing is vooral een tegenvaller voor zelfstandige opticiens, die al drie jaar proberen strengere eisen voor een oogmeting voor elkaar te krijgen. Zo zouden alleen opticiens met minimaal een MBO 4-opleiding een meting mogen doen. Verder zouden die volgens de nieuwe richtlijn alleen handmatig en niet automatisch mogen worden uitgevoerd. Het Zorginstituut schrijft in de brief dat er ook ‘andere routes’ zijn voor het uitvoeren van een meting die past bij de wensen van de klant. Daarnaast wijst het adviesorgaan erop dat niet alle relevante partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling van de richtlijn, waardoor er onvoldoende draagvlak is. 

NUVO gaat opnieuw met de betrokken partijen om tafel en dient de richtlijn dan opnieuw in, zegt directeur Bas de Nes. “We hebben goede hoop dat het dan wel lukt.” Hij zei eerder te vrezen voor ‘gerommel’ door onder meer oogmetingen bij drogisterijen, zoals prijsvechter Eyelove doet. “Van een drogisterijbediende kun je geen goede meting verwachten”, aldus De Nes.

Eyelove reageert verheugd op het niet doorgaan van de nieuwe richtlijn. “Het lijkt er sterk op dat de richtlijn is bedoeld om concurrentie te dwarsbomen en dat is slecht voor de consument”, zegt directeur Paul Berkelmans.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!