Bol.com-verkopers in de knel met Belgische belasting

Bol.com-verkopers in de knel met Belgische belasting

Meerdere Nederlandse verkopers die via bol.com in België actief zijn, hebben zonder het te weten belasting ontweken. In veertig gevallen zijn naheffingen en boetes opgelegd, blijkt uit navraag van NRC bij de Federale Overheidsdienst Financiën.

Webwinkels die producten vanuit Nederland naar België verzenden, krijgen daarvoor de omzet van bol.com overgemaakt en dragen in Nederland btw af. Maar bij omzetten boven de 35 duizend euro, moet die aan de Belgische fiscus worden afgedragen. Bol.com heeft zijn verkooppartners daar niet op gewezen, maar dat hoeft volgens een woordvoerder ook niet. “Als intermediair is bol.com niet verantwoordelijk in het attenderen van ondernemers op geldende wet- en regelgeving.”

Bol.com wijst erop dat het de verantwoordelijkheid is voor iedereen die een onderneming start om zelf kennis te hebben van de plichten die je hebt, waaronder de belastingplicht. Daarnaast noemt de webwinkel het onverstandig om hen daarover te adviseren, omdat bol.com onvoldoende informatie heeft over de fiscale positie van andere ondernemers en niet bevoegd is om te adviseren.

De Belgische fiscus heeft de afgelopen twee jaar het vizier gericht op Nederlandse bedrijven die via bol.com handelen, wat tot 171 onderzoeken heeft geleid. De Nederlandse webwinkel ziet daarin geen aanleiding om verkopers alsnog actief op hun btw-plicht te wijzen. De drempel van 35 duizend euro wordt wel op de website genoemd, maar daarbij wordt vermeld dat dat bedrag ieder jaar geldt. Maar zodra een verkoper dat bedrag eenmaal voorbij is, moet hij zich in België als ondernemer registreren en btw afdragen. "Ook als de omzet het jaar erop lager is”, zegt een woordvoerder van de Belgische fiscus.


 

Reacties 5


ikke weet het 13 dec, 11:16

Ik vraag mij af wie hier verantwoordelijk voor is,.
In principe denk ik bol.com, want de ( Belgische ) consument koopt bij BOL.com, die ontvangt het geld en boekt het over ( - torenhoge kosten ) naar de leverancier.

Ik denk ook dat Bol.com de aangewezen zaak is voor garantie e.d.
In principe zijn de wederverkopers gewoon een leverancier waarvan Bol.com de artikelen betrekt, en of dit dan van een groothandel of winkelier is doet hierbij denk ik niet ter zake.


Seb Seb 13 dec, 12:07

Hoezo is Bol.com verantwoordelijk? Je bent als ondernemer verantwoordelijk en dient te weten dat als je internationaal zaken doet, je te maken hebt met andere wetgeving.


ikke weet het 13 dec, 15:15

De vraag in deze is, verkoop IK aan Belgie of verkoopt BOL.com aan Belgie, want elke financiële handeling gaat via Bol.com in NEderland.


Andries van der Werff 25 jan, 07:12

Dat is echt heftig en schandalig voor alle ondernemers die ook nog gewoon een boekhouder hadden!

Die moesten vertellen dat je een analyse moet maken, waarin je bijhoudt hoeveel omzet je maakt per land. Want met Bol.com kan je ook gewoon in Belgieë voorkomen.

Tot en met € 35.000,- geldt namelijk de regeling dat je bij afstandverkopen (een verkoop van een NL’se ondernemer naar een particulier buiten Nederland) Nederlandse btw kan toepassen.

Als je over deze grens heenkomt, moet je je registreren als Belgische btw ondernemer en moet je Belgische btw in rekening brengen.

Deze webshops draaien waarschijnlijk heel erg goed, alleen zich niet goed lieten adviseren.

Ik hoop dat er niet meer bol.com ondernemers slachtoffer worden van deze situatie. Er komen namelijk steeds meer bol.com ondernemers bij en helemaal in de e-commerce branche nu Amazon ook nog eens naar Nederland komt..

Groet,
Andries van der Werff
Van der Werff Controlling


Linda Jansen 27 feb, 22:29

Helaas onlangs ook ondervonden. Het is schandalig! Zijn er nog meer ondernemers die dit hebben meegemaakt? Misschien kunnen we als gedupeerden bezwaar maken. Mail dan: info@intergard.nl

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!