De stemming onder Nederlandse consumenten is in december voor de vijfde maand op rij gedaald. De stemming daalde met zes punten en komt uit op 9, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Consumenten zijn deze maand minder positief over het economisch klimaat, zowel over de afgelopen als komende twaalf maanden. Ook de koopbereidheid neemt af. Consumenten zijn negatiever over hun financiële situatie en vinden het tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig.

Consumptie 
De consumptie van Nederlandse consumenten blijft vooralsnog wel stijgen, maar de groei valt steeds lager uit. In oktober werd 1,7 procent meer besteed dan een jaar eerder, de laagste groei in 2018 tot nu toe.

Consumenten gaven twee procent meer uit aan diensten, zoals verzekeringen en een bezoek aan een restaurant of kapper. Verder werd ruim een procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen en bijna een procent meer aan duurzame artikelen. Vooral huishoudelijke apparaten en kleding deden het goed, terwijl er juist veel minder aan auto’s werd uitgegeven. Aan overige goederen, zoals benzine, werd bijna twee procent meer besteed.