'Retail groeit verder, maar minder hard'

'Retail groeit verder, maar minder hard'

De Nederlandse detailhandel kan in 2019 en 2020 opnieuw omzetgroei tegemoetzien, maar minder dan dit jaar. Voor beide jaren kunnen retailers een groei van zo’n twee procent verwachten, schrijft ABN Amro in zijn Stand van de Retail.

Dit jaar bedroeg de omzetgroei van de detailhandel nog drie procent. Het inkomen van huishoudens neemt in 2019 minder snel toe en hetzelfde geldt voor de consumptie, verklaart de bank. Daarnaast neemt het consumentenvertrouwen de laatste vijf maanden op rij af. De gedaalde score over het economisch klimaat kan volgens ABN te maken hebben met zaken als de Brexit-perikelen en het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland. Tegelijkertijd is de consument ook voorzichtiger over de eigen financiële situatie, mogelijk vanwege het vooruitzicht van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen.

Personeelstekort is een groeiend probleem in de retail, signaleert ABN verder, zij het nog niet zo erg als in sommige andere sectoren. In het vierde kwartaal van 2018 ziet netto zestien procent van de detailhandelaren het tekort aan personeel als belemmering. Dit is fors meer dan een jaar eerder, toen dan nog zes procent was. Eind 2016 ging het nog maar om twee procent.

Ook ING voorspelde onlangs dat de groei van de detailhandel volgend jaar afzwakt. Die bank rekent op een omzetgroei van 2,5 procent. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!