FonQ wordt toch geen winkelketen: 'Veel fabrikanten hebben al winkels'

Woonwebwinkel fonQ ziet voorlopig af van zijn plannen om eigen fysieke winkels te openen. De nieuwe topman Antoine Brouwer sluit het openen van winkels niet uit, maar ‘gelooft meer in de platformgedachte’. Dat vertelde hij donderdag tijdens de Webwinkel Vakdagen.

FonQ startte in 2017 een zoektocht naar een retailmanager met ervaring in het opzetten van fysieke winkels. Toenmalig ceo Joost Wels wilde een flagshipstore openen in Amsterdam, om vervolgens door te groeien naar maximaal vijf vestigingen.

Brouwer zegt te geloven in omnichannel, maar noemt fysieke retail ‘geen doel an sich’. Om het assortiment van fonQ te laten zien, zijn volgens hem winkels van drieduizend vierkante meter nodig. “Anders heb je er nog net niks aan.” Bovendien zijn er zeker tien vestigingen nodig voor een landelijke dekking en moet elke winkel minimaal een miljoen omzet draaien om financieel uit te komen. “Fysieke retail is een vak apart”, stelt hij.

FonQ heeft momenteel wel een eigen showroom ‘op een troosteloos industrieterrein’ in Utrecht, die volgens de voormalig omnichanneldirecteur van Blokker Holding veel bezoekers trekt. “Daar zie je dat er wel een behoefte is om producten te bekijken en afhalen.” Er wordt nu gekeken om daar samen met partners – 'veel fabrikanten hebben al winkels' – in te voorzien. “Ik geloof er meer in dat we hun assortiment bij ons integreren, dan dat we zelf fysieke winkels moeten hebben”, zegt hij. “We hoeven niet per se zelf een winkel te openen om ook die omzet te hebben. Ik vind het prima als klanten bij ons kijken en daarna bij Auping in de winkel kopen. Dat versterkt onze relatie met de fabrikant.”

Reacties 1


Herman Loykens 25 jan, 13:09

Beste Antoine.
Helemaal eens met je standpunten:
Omnichannel moet dus de mogelijkheid bieden om zowel vanuit huis als ook in de fysieke locatie te kunnen kijken. beslissen, kopen.
Dat stond ook in een plan dat destijds aan jouw collega's bij Blokker en bij Fonq is voorgehouden, in combinatie met het plan voor de Multi Brand Store formule ontwikkeling.
Goed te lezen, dat jij soortgelijke gedachten wil gaan uitwerken bij Fonq.
Succes en vriendelijke groet,
Herman Loykens

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!