Woonwinkels zien omzet nauwelijks veranderen

Woonwinkels zien omzet nauwelijks veranderen

Nederlandse woonretailers hebben vorig jaar een omzetgroei van 0,2 procent geboekt. Dit jaar kan de branche een daling verwachten, stelt brancheorganisatie INretail in zijn woonwinkelmonitor.

Keukenspeciaalzaken noteerden vorig jaar gemiddeld 2,8 procent meer omzet, waardoor de gehele branche net boven de nullijn bleef. Woningtextielverkopers hielden hun omzet gelijk, terwijl gemengde zaken 1,1 procent omzet verloren. Meubelverkopers en slaapspeciaalzaken raakten respectievelijk 1,9 en vier procent omzet kwijt.

De forse omzetgroei die de woonbranche de afgelopen jaren telkens noteerde, is voorlopig voorbij. Naar verwachting zal de omzet in 2019 drie procent lager liggen dan de afgelopen jaren. Net als vorig jaar speelt de overspannen situatie op de huizenmarkt een rol, is er sprake van dalend consumentenvertrouwen en wordt het woonaanbod via steeds meer verschillende kanalen aangeboden.

INretail voorziet verder dat er steeds meer regionale verschillen zullen ontstaan in de omzetontwikkeling. In gebieden waar de huizenmarkt het meest op slot zit, zoals in en rond de grote steden, heeft dit impact op de verkopen van keukens, badkamers en vloeren.

Behalve woonwinkels kunnen ook sportretailers en schoenenzaken dit jaar een omzetdaling tegemoetzien, voorspelde de belangenorganisatie eerder al. Modewinkels houden hun omzet naar verwachting ongeveer gelijk.
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends