Detailhandel groeit voor vijfde jaar op rij

De Nederlandse detailhandel heeft vorig jaar 3,3 procent meer omzet geboekt dan in 2017. Daarmee ligt de groei iets lager dan een jaar eerder, toen de hoogste stijging na 2006 werd bereikt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De groei is voornamelijk afkomstig van foodretailers, die net als in 2017 3,2 procent meer omzet behaalden. Supermarkten groeiden met 3,8 procent, terwijl speciaalzaken juist licht krompen. Ook het verkoopvolume was bij de supermarkten hoger dan in 2017 en bij de speciaalzaken lager.

Non-foodretailers zagen hun omzetgroei met 1,7 procent bijna halveren. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en meubels realiseerden de grootste omzetstijging, maar allemaal fors minder dan een jaar eerder. Zo boekten woonwinkels 2,1 procent meer omzet tegenover 8,4 procent in 2017. Dhz-zaken groeiden nog met 2,3 procent, vijf procentpunt minder dan een jaar eerder. Drogisterijen zagen hun groei juist verdubbelen tot 2,1 procent. Omzetdalingen waren er voor schoenenzaken en elektronicawinkels, respectievelijk 2,2 en 0,8 procent.

In 2018 was de onlineomzet 17,8 procent hoger dan in 2017, meldt het statistiekbureau verder. Webwinkels hebben ruim dertien procent meer omgezet, terwijl multichannelers online met 26 procent groeiden.

Na de piek in 2008 bereikte de omzet van de detailhandel een dieptepunt in 2013, waarna die weer gestaag omhoog ging. 2018 was daarmee het vijfde jaar van groei op rij. Het jaar ervoor betekende met een omzetgroei van 4,2 procent de sterkste sinds 2006.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!