Kwantum moet schadevergoeding betalen om nagemaakte kerstkaart

Kwantum is veroordeeld tot het betalen van een kleine schadevergoeding vanwege de verkoop van een tekstbord. Het product lijkt te veel op een kerstkaart die door de eigenaar van een eenmanszaak is ontworpen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Breda.

De kerstkaart werd in 2016 ontworpen en een jaar later in de vorm van een A4-formaat tekstbord door Kwantum te koop aangeboden. De winkelketen erkende direct inbreuk te hebben gemaakt op het auteursrecht van de ontwerper, maar de twee partijen konden geen overeenstemming bereiken over de voorwaarden van een eventuele schikking.

De rechtbank komt nu tot de conclusie dat Kwantum ook inbreuk heeft gemaakt op het persoonlijkheidsrecht, omdat de naam van de ontwerper niet op het tekstbord is vernoemd. Ook zit de retailer fout vanwege het wijzigen van het formaat en kleurstelling van de kerstkaart.

De schadevergoeding is vastgesteld op bijna vierduizend euro, waar voor Kwantum nog eens een kleine zevenduizend euro aan proceskosten bijkomen. Dat is een stuk minder dan de schadevergoeding van bijna 42 duizend euro, die de ontwerper voor ogen had. De schadevergoeding is vooral gebaseerd op morele schade, omdat het werk van de ontwerper 'plots op grote schaal is aangeboden, in een context die haaks staat op het marktsegment voor haar eenmanszaak'.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!