De Britse investeerder Alteri staat vooraan in de rij met schuldeisers van het failliete Intertoys. De eigenaar bezit de pandrechten op de voorraden speelgoed, die een inkoopwaarde van naar verluidt tientallen miljoenen vertegenwoordigen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van meerdere bronnen.

Alteri, dat eind 2017 tien miljoen euro betaalde voor de overname van Intertoys, kan zo toch winst maken op de speelgoedketen. De investeringsmaatschappij zegt ‘alles gedaan’ te hebben om Intertoys levensvatbaar te maken, maar dat vorige eigenaar Blokker Holding de formule ‘tien jaar lang heeft verwaarloosd’.

Verder zegt Alteri dat de onlineomzet is geschaad, doordat Blokker Holding afgelopen juni de stekker uit Nextail trok. Die innovatietak hield de webshop van Intertoys in de lucht. Alteri moest daardoor snel een eigen webwinkel optuigen.

Enkele tonnen
Blokker Holding bestrijdt de lezing van Alteri. Zo was er geen sprake van verwaarlozing, stelt ceo Michiel Witteveen. Bovendien zou de Britse investeerder het aanbod om het webshopcontract te verlengen hebben afgeslagen, omdat het bedrijf zelf een webwinkel wilde bouwen. “Dan moet Alteri niet de schuld bij een ander leggen”, aldus Witteveen.

Eerder deze week werd bekend dat Blokker Holding garant staat voor de huur van de Intertoys-winkels die bij derden worden gehuurd. De Financiële Telegraaf meldde daarbij op basis van ingewijden dat het om een bedrag van zo’n zeven miljoen euro zou gaan. Dat klopt niet, stelt een woordvoerder van het retailconcern. “De schade van het Intertoys-faillissement zal voor Blokker hoogstens enkele tonnen bedragen.”