De nieuwe Europese voorschriften voor etiketten op levensmiddelen helpt de allergische klant maar weinig. “Ik vind het zo irritant dat er altijd op staat ‘kan sporen bevatten van’ het een of het ander. Je hebt geen idee van hoe groot de kans is dat de stof er ook echt in zit en in welke mate. Fabrikanten dekken zich op deze manier gewoon in. Ze kunnen of durven niet te garanderen dat het er niet in zit, dus zetten ze maar op een product dat het sporen kan bevatten van een bepaalde stof”, zegt Geralda Odinet. Zij heeft zelf last van ernstige voedselallergie. Ze had een hoop verwacht van de nieuwe regeling. Voorheen moesten fabrikanten alleen de ingrediënten melden als ze meer dan 25 procent van het product uitmaakten.
“Ze zouden producten moeten maken, speciaal voor allergische mensen. Eigenlijk is het een gat in de markt. Sterker nog: niet-allergische mensen zouden het vast ook niet erg vinden om vleeswaren te eten waar geen mellk in is verwerkt”, besluit Odinet. In Nederland heeft tussen de 1 tot 2 procent van de volwassenen een voedselallergie. Onder kinderen heeft 7 procent last van een allergie.
Streng etiket helpt weinig
Gepubliceerd op 20 januari 2006 om 00:00
Reacties 0