Blokker en Big Bazar verkocht aan eigen ceo

Michiel Witteveen is de nieuwe eigenaar van winkelketens Blokker en Big Bazar. Dat heeft Blokker Holding bekendgemaakt, zonder financiële details te melden.

De management buy-out is de uitkomst van een verkoopproces dat vorig jaar in gang werd gezet. Met deze voorgenomen overname behouden de winkelformules hun 'prominente positie in het straatbeeld in Nederland en België en betreden ze een volgende fase in hun rijke geschiedenis', klinkt het.

Nadat door de familie Blokker in december een formeel verkoopproces voor de winkelformules was gestart, hebben in de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers zich gemeld. De aandeelhouder was op zoek naar een 'ondernemende koper' die op basis van de geformuleerde businessplannen de verlieslatende formules weer naar winstgevendheid en groei kan leiden. In het afgelopen jaar is naar eigen zeggen de eerste fase van dit plan bij de Nederlandse winkels van Blokker al tot uitvoering gekomen, wat tot de 'eerste voorzichtige successen heeft geleid', met een groei van het aantal klanten en hogere omzetten.

Het overnamevoorstel van Witteveen voldeed volgens Blokker het beste aan de voorwaarden die aan de nieuwe eigenaar werden gesteld. Als onderdeel van de transactie levert de familie een financiële bijdrage voor de succesvolle realisatie van 'de volgende fase van ontwikkeling van de formules'. De winkelformules hebben gezamenlijk 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland en 139 winkels in België en Luxemburg. Het holdingbedrijf en Marskramer maken ook deel uit van de voorgenomen transactie.

Bruidsschat
Witteveen had van de eigenaarsfamilie de taak gekregen Blokker te verkopen, maar deed dat volgens bronnen van De Financiële Telegraaf op een manier waardoor veel financiële partijen afhaakten. Bij de verkoop is het vastgoed niet inbegrepen. Witteveen zou een ‘bruidsschat’ van 280 miljoen euro meekrijgen. Een deel daarvan zou via huren terug kunnen vloeien naar de familie Blokker, die via investeringsvehikel HB Capital nog ongeveer twintig procent van de panden bezit.

Eind februari bleek dat het aantal gegadigden voor Blokker was teruggebracht van twaalf tot vijf. De familie beloofde een koper een bedrag mee te geven in ruil voor investeringen en behoud van het winkelbestand. Blokker heeft nu nog zo’n vierhonderd winkels in Nederland. De retailer maakt dit jaar naar verwachting nog tientallen miljoenen euro’s verlies. De leiding verwacht in 2021 weer winst te kunnen maken.

Witteveen is sinds het vertrek van Casper Meijer, een jaar terug, waarnemend ceo van Blokker. Met de verkoop komt de winkelketen na meer dan 120 jaar in andere handen. Eerder deed moederconcern Blokker Holding de ketens Leen Bakker, Intertoys en Xenos al van de hand. 
 

Reacties 5


John Blogg 1 apr, 15:32

1april?
Hoop het niet voor witteveen !
Lijkt me een lange zware klus zelfs met een flinke bruidschat


Seb Seb 1 apr, 15:54

Blokker gaat het, zelfs met alle inspanningen en bruidschat, het niet redden. Misschien lukt het om tzt richting break even te komen, maar de formule is gewoon niet krachtig en onderscheidend genoeg om te overleven. Supermarkten, online en Action hebben de rol van Blokker gewoon overgenomen.

BigBazar als challenger van Action zie ik weer wél als mogelijkheid. De grote Blokker vestigingen ombouwen naar BigBazar en deze formule flink opschalen. Dat is toch wat ik zou doen als nieuwe eigenaar.


Davi Lex 1 apr, 16:23

Big bazar zit volgens mij al helemaal geen toekomst in. Afgelooen tijd zijn er al zat filialen gesloten en zullen er nog een aantal volgen welk ondertussen al leegverkoop hebben. Miss hien dat de big bazars de outlets worden van blokker zoals de prijsmeppers voor kruidvat-trekplijster.


Frits Vries 1 apr, 21:55

Zie hier niets positiefs in.
Een zakenman die veel zaken failliet zag gaan en op schimmige wijze er beter van is geworden.
Bij blokker (zeker voor 1 euro gekocht)
Een bruidsschat krijgen die zo is verbruikt is.familie blokker is ervan af.En mr Witteveen kan het via zijn maatschappij laten klappen zoals we gewent zijn van hem..
Ps big bazar heeft toekomst mits ze de merken van blokker (liefheit,brabantia)eruit halen en ramsie gaan worden


Ben Kuiterd 4 apr, 13:46

Ik hoop voor alle goede mensen bij Blokker, ze het gaan redden helaas zijn de beste hiervan al vertrokken. Degene, die er nog werkzaam zijn wachten op een afkoop som of zijn al te oud om wat anders te vinden. Dus een verouderde winkel formule en personeel , dat niet echt meer te motiveren is.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!