Verlies Intertoys liep in de tientallen miljoenen

Verlies Intertoys liep in de tientallen miljoenen

Intertoys leed in zijn laatste boekjaar onder Blokker Holding een verlies voor belastingen (ebitda) van 32 miljoen euro. Het jaar erop stond de teller voorlopig op 27 miljoen euro negatief. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Joris Lensink.

De omzet van Intertoys in de genoemde boekjaren bedroeg respectievelijk 438 en 362 miljoen euro en het marktaandeel zo'n vijftig procent. Ondanks de zwakke positie van de speelgoedketen kan voormalig eigenaar Alteri tientallen miljoenen verdienen aan de verkoop aan Green Swan. De investeerder leende bij de overname eind 2017 achttien miljoen euro aan Intertoys, maar kreeg toen op zijn beurt een lening van 108 miljoen euro in handen die Blokker Holding bij de keten had uitstaan. Dankzij die vordering maakt Alteri aanspraak op de opbrengsten van de voorraden, als die uitkomen boven de eigen lening van achttien miljoen euro. Aangezien de Britten volgens RTL Z naar verluidt tien miljoen euro voor Intertoys hebben betaald, betekent dit dat alles boven de 28 miljoen euro aan die opbrengsten winst is voor Alteri.

Uit het verslag blijkt verder dat tijdens het verkoopproces meer dan tachtig kandidaten zijn benaderd. Dat heeft geresulteerd in ongeveer tien serieuze kandidaat-kopers en zes concrete biedingen. De bieding van Green Swan bleek het meest aantrekkelijk, onder meer omdat de Portugezen een hoog aantal winkels wilden openhouden en omdat de voorkeur van de Franchiseraad naar deze koper uitging. Ook noemt de curator de hoedanigheid van Green Swan als strategische partij in de Europese speelgoedmarkt met ‘significante schaalvoordelen en marktpositie’.

Intertoys had ten tijde van het faillissement 286 eigen winkels en 114 franchisevestigingen in Nederland. De curatoren zijn met Green Swan overeengekomen dat maximaal 35 eigen filialen aan franchisenemers kunnen worden verkocht. Gedurende de verslagperiode is dit met twaalf locaties gebeurd.

Intertoys werd na het faillissement in februari begin vorige maand overgenomen door Green Swan. Van de 286 eigen filialen worden er zo’n 120 open gehouden. Een deel van de franchisenemers heeft al aangekondigd liever een eigen speelgoedformule op te zetten en is daarover in gesprek met Euretco. De ondernemers zijn het niet eens met de voorwaarden van de nieuwe eigenaar.
 


Op 14 mei organiseert RetailTrends in samenwerking met Vastgoedjournaal een Business Meeting waar de gevolgen van een faillissement voor de vastgoedeigenaar onder de loep worden genomen door verschillende experts. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Reacties 2


Reinder Koornstra 17 apr, 11:42

Intertoys is helaas zélf een speelbal geworden!


Inge Ummels 17 apr, 12:48

En dat allemaal over de rug van het winkelpersoneel.
Dank je wel Blokker en Alteri.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!