'Duurzame kleding moet een keurmerk krijgen'

'Duurzame kleding moet een keurmerk krijgen'

D66 pleit voor de komst van een kleurlabel waaraan je kunt zien hoe duurzaam een kledingstuk is. Tweede Kamerlid Jessica van Eijs heeft hier vorige week een motie voor ingediend in de Tweede Kamer. Ze hoopt hiermee de kledingindustrie transparanter te krijgen.

“Als je in een elektronicazaak loopt, kun je direct zien hoe duurzaam een koelkast is aan de groene, oranje of rode kleur op het label”, zegt Van Eijs tegenover het AD. “Maar in een kledingwinkel weet je als consument eigenlijk nooit waar je aan toe bent.” Met de komst van een keurmerk denkt het D66-lid dat dit voor consumenten inzichtelijker wordt en het kledingfabrikanten aanmoedigt om duurzamere kleding te verkopen. Volledige controle is niet haalbaar volgens haar, maar ze vindt het wel belangrijk een norm te stellen.

Van Eijs wijst in haar verhaal naar huidige kledinglabels die niet altijd voorzien zijn van de juiste informatie of bepaalde informatie ontbreekt. Zo stelt zij dat bedrijven op hun labels soms niet eerlijk zijn over de stoffen waaruit een kledingstuk bestaat. Het Tweede Kamerlid stelt dat het voor consumenten belangrijk is om te weten wat de samenstelling is van een stof. “Als een shirt bestaat uit een mengsel van stoffen dan moeten die eerst van elkaar worden gescheiden voordat een recyclingsproces kan worden gestart.” 

Mocht de motie worden aangenomen, dan wordt het voorstel meegenomen naar de Europese Raad. 


Heb jij al tickets voor Changemakers in Retail – The business case for sustainability? 
Laat je tijdens het event (23 mei, Utrecht) informeren over social impact, duurzame innovatie en betekenisvolle merken door mondiale koplopers en innovators. Een greep uit wat je kunt verwachten: 
- Hoe Red Bull vanuit zijn merkwaarden vleugels geeft aan sociaal ondernemers;
- Generatie Z over de Duurzame revolutie; 
- Zo loopt schoonmaakmerk Ecover al 25 jaar voorop in duurzame innovatie; 
- De toekomst van fashion is slim, multifunctioneel én biologisch afbreekbaar; 
- Gumshoe – kauwgomsneaker met een verhaal; 
En meer! Koop hier je ticket of ga naar de website voor meer info.

Reacties