Het Nederlandse winkelbestand van Zeeman krimpt

Het Nederlandse winkelbestand van Zeeman krimpt

Textielsuper Zeeman heeft de afgelopen vijf jaar zijn winkelbestand in Nederland teruggebracht met zeven procent. Dat blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau Locatus. Vorige maand had de retailer nog 517 winkels in Nederland, 35 minder dan aan het begin van 2014. 

Er verdwenen vooral winkels in woonplaatsen met vijfduizend tot zevenduizend inwoners. Daar nam het aantal Zeeman-vestigingen met dertig procent af. In Noord-Brabant liep het aantal winkels van negentig naar 79 het hardst terug. Ook het aantal winkels in Duitsland krimpt geleidelijk.

Oorzaak van het teruglopende winkelbestand is de groei van onlineverkoop. "Mensen winkelen meer online en in de grotere steden, dus Zeeman hoeft niet langer overal te zijn", zegt een woordvoerder van de textielsuper. "We sluiten locaties waar de omzet te laag is. Vaak zijn het winkels waarvan het oppervlak klein is." Bovendien liet Zeeman eerder deze week aan RetailTrends weten dat de concurrentie in Duitsland groter is dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa. De retailer doet momenteel onderzoek naar het uitbreiden van zijn afzetmarkt in Zuid-Europese landen.

Reacties

Tja, dát is even nadenken na al die reclame over “Op weg naar .....filialen!
Dan kun je van alles bedenken, en natuurlijk is ‘het internet’ de schuldige! Ik mis nog even de ‘uitdagende marktomstandigheden’, maar dit soort praat is compleet nieuw voor Zeeman. De waarheid is natuurlijk dat die marktomstandigheden in Duitsland altijd al een probleem zijn geweest, en natuurlijk heeft de race naar 2000 filialen ertoe geleid in zo’n beetje élk beschikbaar pand een Zeeman vestiging te proppen, ook als het teruglopende buurtcentra betrof. In vestigingsplaats Alphen aan de Rijn betekende dit dat in élk winkelcentrum een Zeeman vestiging zit, ook een minivestiging in het sterk verouderde Ridderhof. Dat die sluit zal niemand verbazen, en zo zijn er beslist nog wel de nodige te vinden!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 7 juni 2019 om 10:44

Tja, Reindert. Deel je mening ongeveer wel. Wat ik echter ook mis is enige vorm van vernieuwing in het assortiment. Natuurlijk is het een textielsuper maar de collectie blijft pover en de mode-uitstraling is 0,0. Dat kan voor hetzelfde geld toch een stuk beter. Hier verliezen ze het toch echt van mensen als JBC hier in Belgie. Maar ook C&A laat hier meer zien.

Geplaatst door Erik Rombouts op 7 juni 2019 om 15:21

Xl zaken van maken zoals de enkele die er al zijn. Want dat zijn de echte mooie zeeman winkels met een fatsoenlijk aanbod.

Geplaatst door Jolanda Buiting op 7 juni 2019 om 18:38

Laatste nieuws

RetailTrends