De kracht van ondernemen volgens kledingwinkel Coef Men

De kracht van ondernemen volgens kledingwinkel Coef Men

Coef begon tien jaar geleden als een conceptstore in Nijmegen. Inmiddels zijn er met Coef Men twee herenkledingwinkels bijgekomen, één in Arnhem en één in Nijmegen. De winkels verkopen kleding in het exclusievere segment, met merken als Stone Island , Patagonia en Canada Goose. Voor 2020 staat verdere uitbreiding op het programma: een Coef Men-vestiging in Utrecht en Leiden. “We hebben intern de afspraak dat we ieder jaar iets nieuws doen”, vertelt oprichter Coen Burgers. 

Utrecht lonkte al langer naar de Nijmeegse modeketen, maar het vinden van een geschikt pand viel niet mee. “We hebben niet een formule die zomaar op een A1-locatie past. Daar is het niet echt de winkel naar en het hoeft voor ons merkaanbod ook niet zozeer. Aan de andere kant willen we wel traffic in de winkels genereren. Dus dan vallen een hele hoop panden af”, vertelt Burgers. Niet alleen de locatie, maar ook het winkeloppervlak speelt een belangrijke rol. De winkels van Coef zijn gemiddeld tussen de 250 en vierhonderd vierkante meter. Uiteindelijk is het gelukt. De nieuwe vestiging komt in het oudste pand van Utrecht,...

Coef begon tien jaar geleden als een conceptstore in Nijmegen. Inmiddels zijn er met Coef Men twee herenkledingwinkels bijgekomen, één in Arnhem en één in Nijmegen. De winkels verkopen kleding in het exclusievere segment, met merken als Stone Island , Patagonia en Canada Goose. Voor 2020 staat verdere uitbreiding op het programma: een Coef Men-vestiging in Utrecht en Leiden. “We hebben intern de afspraak dat we ieder jaar iets nieuws doen”, vertelt oprichter Coen Burgers. 

Utrecht lonkte al langer naar de Nijmeegse modeketen, maar het vinden van een geschikt pand viel niet mee. “We hebben niet een formule die zomaar op een A1-locatie past. Daar is het niet echt de winkel naar en het hoeft voor ons merkaanbod ook niet zozeer. Aan de andere kant willen we wel traffic in de winkels genereren. Dus dan vallen een hele hoop panden af”, vertelt Burgers. Niet alleen de locatie, maar ook het winkeloppervlak speelt een belangrijke rol. De winkels van Coef zijn gemiddeld tussen de 250 en vierhonderd vierkante meter. Uiteindelijk is het gelukt. De nieuwe vestiging komt in het oudste pand van Utrecht, aan de Oudegracht. 

Burgers is niet bang voor Utrechtse concurrentie. Hij is ervan overtuigd dat het concept van Coef Men onderscheidend genoeg is om aan de Oudegracht neer te zetten. “Het merkenpakket dat wij hebben vind je niet op elke hoek van de straat. Daar zitten enigszins wat commerciële namen tussen, maar wij verkopen ook veel nichemerken. Bovendien loopt het aanbod ook niet over in Utrecht. Er is veel, maar er zijn ook meerdere segmenten en Utrecht is een grote stad met een regiofunctie."

Waar het in Utrecht wat moeilijker ging, was een pand in Leiden redelijk snel gevonden. “Daar zijn recent een aantal winkels omgevallen of zijn van plan dit jaar nog te stoppen, zoals If & Co, een winkel die er al jaren zit en deels in ons segment zit. Daardoor ligt een groot gedeelte van de markt open in Leiden. Wij zijn in dat gat gesprongen.” Dat concurrenten Leiden hebben verlaten, schrikt Burgers niet af. “De winkel van If & Co draaide nog prima. De sluiting heeft met interne redenen te maken."

Elk jaar iets nieuws
De groei van het winkelbestand van Coef Men komt niet voort uit druk, maar uit eigen wil. Het behouden van de kwaliteit staat bij de groei voorop. Wel is Burgers ervan overtuigd dat het concept van Coef Men in elke grote stad van Nederland past. “Intern hebben we de afspraak dat we ieder jaar iets nieuws doen. Voor 2020 is dat met Leiden en Utrecht al ingevuld. Mochten we verder gaan groeien, dan zal dat vanaf 2021 zijn. Bijvoorbeeld door een van de andere twaalf grote steden in Nederland aan te doen.”

Niet alleen heeft Coef binnen Nederland uitbreidingsplannen. Ook buiten de landsgrenzen worden de eerste stappen gezet door de overname van de webshop Hunting Ensemble. De webshop en Coef Men hebben een overlap in de merken die ze verkopen, dus een overname was een logische keuze. En een groot deel van Hunting Ensembles klandizie is bovendien van internationale afkomst. “Het is een manier om te leren hoe dat gaat met een webshop. Veel van de verkopen worden verzonden naar klanten buiten Europa.” Wel verzekert Burgers dat Hunting Ensemble een los platform blijft en niet samengaat met Coef. 

De modeketen was relatief laat met het ontwikkelen van hun eigen webshop. Coef.nl bestaat pas een jaar. Dat was een bewuste keuze, vertelt de oprichter. “Als we iets doen dan moeten we het goed doen.” Dat betekent dat een duidelijke infrastructuur binnen het bedrijf en de nodige ‘know how' aanwezig 'moeten zijn. ‘We gaan het niet proberen, we gaan het doen’, was de instelling. Burgers is ervan overtuigd dat de webshop veel groter kan worden door de steden waar Coef nu naartoe gaat. Tot dusver gaat het goed met hun onlineverkoopkanaal. “We draaien beter dan onze eigen prognose. Het is zeker niet zo dat je binnen een jaar direct winst maakt, maar we denken wel dat de webshop qua omzet een filiaal gaat worden in de toekomst”

Al die investeringen moeten wel allemaal gefinancierd worden. Dat is voor het bedrijf geen probleem. “Als wij geen winst zouden maken dan zou ik niet op deze manier investeren. Bovendien betekent iets nieuws niet meteen dat het ook een hele groot project moet zijn.” Burgers haalt het voorbeeld aan van de eigen fotostudio ruimte om de pakketjes te verpakken. Dat was voor dat jaar de nieuwe investering. “Het betekent niet altijd dat het veel moet kosten.”

Verandering
Ondanks dat Coef winst maakt, brengen de investeringen ook risico’s met zich mee. Het retaillandschap verandert, en dat ziet Burgers ook. Als een van die risico’s noemt hij dat sommige  merken die zij verkopen, nu ook concurrenten van Coef zijn geworden. “Weinig merken die wij voeren hebben zelf een monobrand winkel, maar ieder merk heeft nu wel een eigen webshop. Dat is een verandering van de afgelopen vijf a tien jaar.” 

Om de retail toekomstbestendig te houden moeten we blijven luisteren naar de klant, stelt Burgers. “We moeten weten wanneer de klant wil kopen en op welke manier de klant dat prettig vindt. Overal heb je koopavonden, maar die doen er eigenlijk niet meer toe. De klant is er meer bij gebaat als winkels vijf keer in de week tot acht uur geopend zijn en op zaterdag tot zeven uur.”

Op zondag draait Coef de één na hoogste omzet van de week. Toch is een groot deel van de winkels op zondag niet open. “Iedereen klaagt dat het moeilijk gaat, maar ik kan dat niet rijmen met elkaar.” Het kan zijn dat personeel niet op zondag wil werken of dat gemeentes lastig doen. “Dat is een heel goed excuus, maar er ligt ook geen plan om over twee jaar wel op zondag open te zijn. Dat is ook ondernemen: als iets niet kan, dan ga je erover nadenken zodat je het toch voor elkaar kan boksen.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!