Winkelpanden ook op populaire plekken minder waard

Ook op populaire plekken zijn winkelpanden minder waard geworden, blijkt uit de halfjaarcijfers van beursgenoteerde vastgoedfondsen. Analisten zeggen tegen het FD dat ze de komende tijd nog veel grotere afboekingen verwachten. 

De Nederlandse winkels van belegger Vastned, die zich vooral op kleinere winkelpanden in historische binnensteden richt, werden in totaal 2,9 miljoen minder waard. Een jaar eerder steeg de waarde van de panden nog met bijna dertien miljoen euro. 

Adviesbureau Vierders zegt tegen het FD dat de waarde op toplocaties daalt door veranderd koopgedrag. Zo wordt er minder kleding gekocht in fysieke winkels. Dat leidt tot leegstand, volgens onderzoeksbureau Locatus zelfs in de Kalverstraat in Amsterdam en Hoog Catharijne in Utrecht. Er zijn tekenen dat op diverse plaatsen de huren omlaag gaan.

Reacties 3


Eduard Plate 5 aug, 11:46

Het gaat niet om stenen, het gaat om traffic, is mijn ervaring als AKO directeur. Als er 1) te weinig passanten of 2) niet de juiste passanten voorbij komen gaat de huur omlaag. En zo kan de huur ook omhoog gaan. Denk maar aan locaties met omzethuur als Schiphol of NS Stations. Hoe hoger de kassa tik, hoe meer huur. Dat is echte duurzaamheid!


Olaf Busch 5 aug, 12:35

Ik zou denken dat een verdere drastische verlaging van de vastgoedwaarden/huren noodzakelijk zijn om de bestaande winkelgebieden (ook die met een positieve identiteit) op de kaart te houden. Verlaging van loonkosten kan eigenlijk niet, integendeel die moeten stijgen. Hetzelfde geldt voor de inkoopprijzen (ook voor een deel loonkosten). Niet fijn voor de eigenaren, maar er zal een nieuw evenwicht ontstaan.


Bert Ysfogel 5 aug, 16:51

In de Kalverstraat is het veel drukker in de straat zelf dan in de winkels.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!