Xenos en FNV overhoop over nieuwe cao

Xenos is akkoord gegaan met de nieuwe INretail-cao en zegt daarbij instemming te hebben van de vakbonden, maar FNV wist niets over de onderhandelingen. Dat blijkt uit een brief van het FNV die in handen is van RetailNews. De nieuwe cao zou 9 september ingaan.

FNV zegt in de totstandkoming van het akkoord volledig genegeerd te zijn. De vakbond heeft nooit zijn handtekening onder de INretail-cao gezet, omdat ze niet achter de daarin vermelde arbeidsvoorwaarden staan. Dus de FNV kan geen akkoord hebben gegeven op de nieuwe cao voor Xenos. Volgens de vakbond zouden de Xenos-medewerkers erop achteruit gaan, zowel in salaris als in toeslagen en contracturen.

Zo stelt FNV dat honderd procent van de toeslagen voor medewerkers die op zondagen werken vervalt. Ook krijgen medewerkers een contract voor een vast aantal uren, met een bandbreedte van 35 procent. "Dan krijg je het gedoe dat werknemers min- en plusuren kunnen draaien, die op een ander moment gecompenseerd moeten worden. Dat is voor werknemers vervelend, want dan moet je je altijd ter beschikking stellen van de werkgever", vertelt FNV-bestuurder Nico Meijer. FNV heeft de directie van Xenos om toelichting gevraagd.

Volgens Xenos is de FNV geen partij van de INretail-cao. "We hadden met alle liefde met FNV afspraken gemaakt, ware het niet dat FNV geen onderdeel is van de INretail-cao", stelt Dani Moedikdo Moeliono, directeur human resources en supply chain bij Xenos. "Wij vinden niet dat we als Xenos onze eigen arbeidsvoorwaarden moeten invullen, dat doen we samen met branchegenoten. Vandaar dat wij de cao gekozen hebben die voor het merendeel van de non-foodretail in retail wordt toegepast, en dat is de INretail-cao."

Xenos stelt dat zijn werknemers er juist op vooruit gaan met de nieuwe cao. "In de meeste gevallen krijgen we weer een uurloon-ontwikkeling, doordat de schalen ruimte bieden en er weer normale indexaties zijn afgesproken", vertelt Moedikdo Moeliono. Wat betreft de toeslagen, laat de HR-directeur weten dat de INretail-cao hier wordt toegepast, maar dat er geen toeslagen worden afgepakt van mensen die een groot deel van hun inkomen uit krijgen. "Als zij nu op zondagen werken, dan krijgen zij de nieuwe vergoeding, plus een extra vergoeding zodat zij exact hetzelfde krijgen als dat ze ontvingen voor de INretail-cao."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!