Miller & Monroe op slot, laat tientallen miljoenen schuld na

Miller & Monroe op slot, laat tientallen miljoenen schuld na

Vidrea Retail laat bij zijn faillissement een schuldenberg van zeker 43 miljoen euro na. Het modeconcern stond vorig jaar miljoenen in het rood en een doorstart komt er niet. Dat komt naar voren uit het eerste faillissementsverslag van curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack.

Tegenover de miljoenenschuld staat een boedelsaldo van slechts 283 duizend euro. De Belastingdienst heeft nog bijna 2,9 miljoen euro te goed van het bedrijf achter Miller & Monroe, ander preferente crediteuren samen nog 2,75 miljoen. De banken wachten nog op een kleine 2,7 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog bijna 450 andere schuldeisers die samen meer dan 35 miljoen euro te goed hebben.

Vidrea Retail maakte in zijn eerste jaar nog een winst van vijf ton op een omzet van 31,6 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de omzet 37,5 miljoen euro, maar stond het bedrijf 3,5 miljoen euro in het rood.

Geen doorstart
Bestuurder Lex Hes meldde zich kort na het faillissement met een doorstartplan, maar de curatoren lieten weten daarover niet te willen praten zolang er onduidelijkheid is over de aanspraken van leveranciers met eigendomsvoorbehouden. De curatoren hebben intussen zelf de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht en een aantal partijen heeft zich gemeld, maar dat heeft nergens toe geleid. Begin deze maand zijn de winkels gesloten, omdat op 1 augustus de arbeidsovereenkomsten met de medewerkers afliepen.

Wat er met de resterende voorraad gaat gebeuren, wordt nog onderzocht. Leveranciers met een eigendomsvoorbehoud krijgen de kans hun voorraden terug te nemen. Voor zover dat niet gebeurt, zal deze op een andere, nog onbekende manier worden verkocht.

Het bedrijf had in totaal 72 winkels in Nederland, waarvan het de huur niet heeft opgezegd. De eigenaren van 37 panden hebben dat inmiddels wel gedaan. De huurverplichtingen bedragen zo’n zevenhonderdduizend euro per maand.

De oorzaak van het faillissement is volgens het bestuur dat financiers niet bereid waren aanvullende financiering te verstrekken. Daarnaast wordt gewezen op het faillissement van de Duitse zustermaatschappij in maart. Vidrea leverde daar kleding aan en kwam door de problemen in Duitsland in liquiditeitsnood.

Reacties 10


Bart Van den eertwegh 21 aug, 19:26

Nooit meer in de detailhandel toelaten. Schande voor de winkel branche die Lex Hes


D. Kalb 21 aug, 23:16

Waar staat Dhr.Hes volgend jaar in de Qoute; hoger of lager dan vorig jaar ?


Marie-José Janssen 22 aug, 09:52

Wat als een droom begon eindigde als een nachtmerrie.
Wij als personeel hebben ons voor 200% gegeven en Dhr Lex Hes en zijn boevenbende hebben ons zo benadeeld door geen lonen /geen vakantiegeld te betalen , zelfs een lening op ons loon werd aangeboden 🥵
Nooit meer terug in de Retail die Heer Lex Hes


T Jansen 22 aug, 10:21

Witteveen is ook failliet, valt onder hetzelfde faillissement.
Gerry Weber is de volgende partij, tijdens inkoopperiode geen activiteiten gezien in Amsterdam..


L van S 22 aug, 15:17

Wordt de familie Hes hiervoor juridische vervolgd of leven ze vrolijk verder in Knokke België Of zijn alleen de medewerkers en leveranciers de klos?


Bert Ysfogel 22 aug, 16:44

8 miljoen huur op een omzet van 37,5 miljoen lijkt me ook niet bevorderlijk.


A B 22 aug, 21:27

Was te verwachten... na Zaza en skooter


Johan Dijkstra 25 aug, 18:23

Wij hebben in 2017 voor 5 ton aan winterjassen geleverd en in 4 delen uitgeleverd . Eerste 2 leveringen zeer moeizaam qua betalingen. Bij derde levering zei Hes ik heb geen jassen meer nodig. Terwijl we op tijd konden leveren . Na lang gesteggel laatste levering afgeleverd , zending is door hem terug gestuurd omdat er 18 gebroken hangers bij zaten. Meneer wilde 25% korting . Daar heb ik een betalingskorting van binnen 30 dagen betaling van gemaakt.
Meneer betaalde na 34 dagen , rechtszaak in Utrecht gewonnen incl proces kosten.
Deze man is verre van fair.
Hij laat 450 berooide leveranciers achter en op de achtergrond bezig met doorstart
Gelukkig gaan de curatoren hier niet op in.


P W 28 aug, 10:23

Persoonlijk aanpakken die Hes, zoveel ondernemers die hier onder lijden. grootheidswaanzin heeft die man. Wij hebben ruim een jaar zaken gedaan met Vidrea retail, beloftes gingen over naar dreigementen.

Het is op zijn persoonlijke titel dat dit bedrijf zo'n berg aan schulden achterlaat. Lachertje als je leest hoe een 'CEO' over dit faillissementsverslag denkt. Niet wetende hoe slecht het er voor staat. Dat Witteveen maar snel overgenomen wordt.


H Les 28 aug, 15:18

ik kreeg ongeveer anderhalf jaar geleden tijdens een sollicitatiegesprek al een zeer slecht gevoel bij deze man. Ondanks het zeer vorstelijk salaris voorstel toch maar vriendelijk bedankt. Dramatisch om te zien hoe medewerkers en leveranciers een poot uitgedraaid zijn. De management fees van de familie Hes zullen wel netjes en op tijd uitbetaald zijn vrees ik. Hopelijk zijn er nog mogelijkheden om te onderzoeken of er sprake kan zijn van persoonlijke aansprakelijkheid.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!