In de IKEA-vestiging in Eindhoven kan vanaf maandag niet meer contant afgerekend worden. Het betreft een proef van de Zweedse meubelketen, waarbij cash aan de kassa niet meer geaccepteerd wordt. Dat meldt de Telegraaf

De proef wordt vooralsnog alleen in Eindhoven gehouden. Bij IKEA rekent het gros van de consumenten zijn aankopen al met een creditcard, pinpas of cadeaukaart af. "Vanzelfsprekend gaan we nauwgezet onderzoeken of onze klanten contantloos betalen als verbetering ervaren", zegt een woordvoerder. Daarna wordt bekeken of IKEA in Nederland volledig cashless gaat of niet. 

Contant geld is een wettig betaalmiddel in Nederland, maar winkels zijn niet verplicht het te accepteren. In 2015 werd voor het eerst in een jaar meer met de pinpas dan contant afgerekend. Vorig jaar betaalde al zestig procent van de Nederlanders met pin en veertig procent contant. Domino's opende vorig jaar zijn eerste contantloze winkel, en ook de zelfscankassa's die bijvoorbeeld bij Albert Heijn en Etos te vinden zijn, accepteren alleen nog de pinpas.