IKEA in Eindhoven doet contant betalen in de ban

IKEA in Eindhoven doet contant betalen in de ban

In de IKEA-vestiging in Eindhoven kan vanaf maandag niet meer contant afgerekend worden. Het betreft een proef van de Zweedse meubelketen, waarbij cash aan de kassa niet meer geaccepteerd wordt. Dat meldt de Telegraaf

De proef wordt vooralsnog alleen in Eindhoven gehouden. Bij IKEA rekent het gros van de consumenten zijn aankopen al met een creditcard, pinpas of cadeaukaart af. "Vanzelfsprekend gaan we nauwgezet onderzoeken of onze klanten contantloos betalen als verbetering ervaren", zegt een woordvoerder. Daarna wordt bekeken of IKEA in Nederland volledig cashless gaat of niet. 

Contant geld is een wettig betaalmiddel in Nederland, maar winkels zijn niet verplicht het te accepteren. In 2015 werd voor het eerst in een jaar meer met de pinpas dan contant afgerekend. Vorig jaar betaalde al zestig procent van de Nederlanders met pin en veertig procent contant. Domino's opende vorig jaar zijn eerste contantloze winkel, en ook de zelfscankassa's die bijvoorbeeld bij Albert Heijn en Etos te vinden zijn, accepteren alleen nog de pinpas.

Reacties 35


Heleen Scheepstra 2 sep, 12:54

Het gekregen verjaardagsgeld van mijn dochters wordt dus niet meer besteed bij Ikea. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke winkels!! Klantje meer of minder maakt Ikea niks uit.


ikke weet het 2 sep, 13:09

Ik vraag mij af of het wettelijk wel is toegestaan om cash geld te weigeren ??


Marc de Vries 2 sep, 13:47

Een winkelier mag een wettig betaalmiddel weigeren: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen


Davi Lexx 2 sep, 13:54

Belachelijk,
Cash geld hoort gewoon geaccepteerd te worden.
Al is het maar 1 kassa....


Marc Bakx 2 sep, 14:27

Hoe zit het met de wet op de privacy? Dat hoor je niets over. Nu staat elke aankoop geboekt op naam..


Machiel R 2 sep, 17:53

Daar klopt niets van Marc Bakx. Een retailer ziet niets van de klantgegevens, zelfs het rekeningnummer is niet bekend bij betalen met bankpas of creditcard. Natuurlijk wel als je de klantenkaart gebruikt, maar daar teken je voor en is zelfs bij cash betaling zo.


Jan M 2 sep, 23:13

Zodra het cashgeld weg is is onze vrijheid ook verdwenen.


M hermans 3 sep, 07:28

Voor ons een reden om nooit meer bij IKEA te winkelen!


Maurits van R 3 sep, 11:47

Je kunt altijd contant blijven betalen bij Ikea via de webshop. Kies voor Klarna achteraf betalen en betaal met Cashly.nl


Marie Spoor 3 sep, 16:33

Wat doet Ikea als er een flinke storing is en niemand kan betalen met het bankpasje? Het personeel zal dan alle spullen terug moeten zetten in het magazijn. Moeten de banken nou echt alles weten waar en wat ik koop?


Ton Droste 3 sep, 22:21

Dit lijkt op discriminatie van mensen die wel nog met regelmaat met cash betalen. Is voor mij een reden om niet meer bij Ikea te shoppen. Dat we al door de banken gedwongen om alles digitaal te doen is al te gek voor woorden, gaan de grote winkels dit nu ook al doen.


eddy white 4 sep, 06:13

super slechte zaak dat ikea dit gaat doen... ik hoop dat mensen massaal dit filaal zullen boycotten.... voor mij geen ikea meer.


Jorrits ma 6 sep, 00:27

Je kunt overal contant betalen: zorg ervoor dat je gepast betaalt, leg het verschuldigde bedrag neer, neem je betaalde artikelen mee (die zijn nu jouw eigendom), vraag om de kassabon, en begeef je naar de uitgang. Zo simpel is het. IKEA wil geen onnodige toestanden en zal je niet tegenhouden. 86% van de mensen wil contant kunnen blijven betalen. Wees geen collaborateur in de War on Cash!


Wil Stultjens 9 sep, 15:09

Schandalig dat een winkelketen Ikea in dit geval bepaald hoe ik betaal
Hoezo democratie? In welk land wonen wij?


Tsman man 7 okt, 21:42

Jumbo accept mijn munten nog wel, maar IKEA hoeft mijn niet meet...


Bernaderh Alic 17 okt, 15:39

Jammer ... Dit had zin om te gaan en nu kan het niet... ander winkel zoeken..


R Hoven 2 nov, 10:22

Mensen in de schuldsanering kunnen dus niet meer kopen bij Ikea. Want van die mensen wordt de bankpas ingenomen en krijgt men alleen nog per week een bepaald geldbedrag. Dus discriminatie van mensen die het minder hebben.


Ik Erik 6 nov, 22:21

Ik was niet op de hoogte en heb mijn zooitje terug gelegd/achter gelaten.
Als eerste misschien groot bij de ingang aangeven? Ik vond het belachelijk


Shirley D 6 dec, 01:50

Ik stond vorige week aan de kassa, jeminee zeg, alleen pin, geen pas bij. Ga ook eens een keer naar Ikea.. Wat een bummer zeg, heb de kar laten staan ruim maar lekker zelf op, ga wel ergens anders shoppen als jullie mijn cash niet willen. Nou doei hè... pffff


El Ano 3 jan, 11:21

Slecht om niet met geld te kunnen betalen of biljetten te weigeren. Dan maar geen aankopen


Peter Broeks 11 jan, 20:21

ALS IK NIET CONTANT KAN BETALEN KOOP IK NIMMER NOG IETS BIJ IKEA.


Maurice De bruijn 15 jan, 22:58

Gelukkig zie ik dat er nog genoeg mensen zijn die CASH betalen belangrijk vinden net zoals ik. Ikea kom ik niet meer als ze dit gaan doorvoeren na deze proef. Ik wil niet dat de regering, banken etc zien waar ik mn geld aan uit ga geven.


Rardy Knuvers 29 jan, 19:23

Ook ik was van plan kasten (6stuks)bij Ikea te gaan kopen. Als ik niet meer contant kan betalen, ga ik wel ergens anders mijn inkopen doen. Genoeg zaken die mijn euro's graag accepteren.


Lianne Van den Nieuwenhuyzen 5 feb, 18:01

Belachelijk, ik vind het een vorm van discriminatie en niet oké


Linda Van Baarschot 6 feb, 14:17

Discriminatie. Met hoge uitzondering konden wij een matrasje halen voor onze dochter. Wij staan beiden onder bewind dus dan heb je alleen contant bij. Met hoge uitzondering mochten wij het contant betalen. Maar wij vinden het pure discriminatie. Lees hier meer mensen die het financieel moeilijk hebben een hetzelfde willen doen maar hier komen wij dus nooit meer. Schandalig dit voor de mensen die het minder breed hebben en er toch graag iets willen halen die het nu dus niet kunnen. Hier dus ook klanten kwijt ikea! Hopen dat er meer zullen volgen want dit is echt niet normaal!


Tanny Grotebroek 8 feb, 12:14

Waarom accepteren wij Nederlanders toch alle betutteling. Alweer een stukje vrijheid wat afgepakt wordt. Nog even en je krijgt een sticker op je voorhoofd en bent vanaf dat moment geen mens meer maar een robot met een nummer. Bah .


Ik Ea van Eindhoven 8 feb, 23:50

Belachelijk gewoon, ik wil betalen zoals IK dat wil en niet zoals meneer Ik Ea dat toevallig het beste uitkomt. Kan dit allemaal zomaar vraag ik mij toch af. Ik kom niet meer bij Ikea Eindhoven, is trouwens toch altijd iets wat me erg tegenstaat.


Hetty Quekel 16 feb, 16:09

Belachelijk. Ik voel het al geld discreminatie


Kaya Boogaard 2 mei, 17:47

Áls ik niet contant kan betalen kom ik never meer bij ikea. Heb geen pinpas..bedankt ikea 🤬


M Brouwer 12 jun, 15:43

Met verbazing zag ik dat bij alle kassa's alleen maar gepind mag worden, niet 1 kassa voor contant in Eindhoven. Ik vind dit echt niet kunnen, waardeloos!!


M Nobel 9 jul, 00:19

IKEA is een klant kwijt. Ik kom niet meer bij jullie. Niemand bepaald voor mij dat ik verplicht moet pinnen. Ik betaal alles cash dus dag IKEA


Bibi Ras 26 jul, 17:13

Het zijn twee filialen waar je niet meer contant kunt betalen....maar ik boycot gelijk alle ikea's. Dikke streep eronder weg ermee!


bart zuidgeest 8 aug, 12:11

Al die zeurpieten hier over cash. Denken jullie nou echt dat ikea zich zorgen maakt over verlies van jullie aankopen? Ze doen dit omdat het meer gemak voor de cassieres betekent en minder kans op overvallen en minder administratie. Het grootste deel betaald toch al met pin. Cash is een minderheid. Let maar op, de andere winkels zullen gewoon volgen. En voor die paar hier "onder bewind" of zo. Die krijgen dan gewoon een prepaid pinpas (die bestaan) met wat ze normaal contant krijgen. Is nog makkelijker voor controle door de bewindvoerder ook.


Ikea Klant 23 dec, 00:18

@bart zuidgeest U vergist zich schromelijk in uw arrogante commentaar. Als 10 of 15% van de klanten van ikea zich in de zeik genomen en bedonderd voelt en niet komt, let maar op hoe snel de weg naar beneden wordt ingezet. Bovendien ziet iedereen die een beetje oplet dat de prijzen in een paar maanden vrijwel verdubbeld zijn. Klanten zijn niet dom als u denkt ze trekken heus zelf snel wel de conclusies over hetgeen ikea hen voorschotelt.


Alexander Verstegen 12 feb, 15:11

Ikea kan cash niet weigeren als wettig betaalmiddel (artikel 10 en 11 regelement 974/98 Europese Commissie 3 mei 1998). Klacht bij Economische Zaken indienen en Ikea zal in ongelijk gesteld worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!