Retailers krijgen mogelijk meer tijd om tabak te verstoppen

Retailers krijgen mogelijk meer tijd om tabak te verstoppen

Winkeliers moeten meer tijd krijgen om sigaretten en andere rookwaar uit het zicht te halen. Regeringspartij VVD vindt dat de huidige deadline van 1 januari 2021 te snel komt, schrijft de NOS.

De liberalen willen dat staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid meer tijd neemt voor dit deel van het anti-rookbeleid. "Winkeliers moeten een fors bedrag neerleggen om de rookwaar onzichtbaar neer te zetten, dan moeten we ook zorgen voor een goede overgangsperiode", licht VVD-Kamerlid Hayke Veldman toe. Volgens het huidige kabinetsbeleid moeten supermarkten vanaf 1 juli volgend jaar alle rookwaar uit het zicht hebben en kleinere winkels een halfjaar later.

De VVD wil voor zowel supermarkten als kleinere winkeliers een jaar uitstel. Winkels hebben doorgaans tien tot twaalf meter aan rookwaar achter de kassa staan en een aanpassing kost zo’n duizend euro per meter, stelt Veldman. Hij tornt naar eigen zeggen niet aan het kabinetsbeleid. "We staan achter het anti-rookbeleid, maar winkeliers moeten wel fatsoenlijk de tijd hebben om het geregeld te krijgen."

Winkeliers met een tabaks- en gemakswinkel startten onlangs een landelijke petitie tegen de opeenstapeling en 'te snelle invoering' van anti-tabaksmaatregelen. Zij zeggen meer tijd nodig te hebben om hun winkels aan de maatregelen aan te passen. 

Reacties

Het zal de VVD ook niet wezen. De partij doet nét of de maatregel van Blokhuis dit jaar uit de lucht kwam vallen. Dat veel ketens hun kop in het zand staken, kan hij ook niet helpen.
Het was veel beter geweest (ook voor alcohol) als de regering de rookwaren compleet uit de supermarkt hadden verwijderd, ten gunste van de overal tegenwoordige rookwarenwinkels. Minder distributie=minder confrontatie met de jeugd. Verstokte rokers houd je toch niet tegen, maar de jeugd beschermen, dát is wel degelijk kabinetsbeleid, ook bij de VVD!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 3 september 2019 om 11:16

Laatste nieuws

RetailTrends