Warenhuisketen Hudson’s Bay mag topkok Ron Blaauw en zijn restaurant niet op straat zetten. Zo luidde onlangs het oordeel van de Amsterdamse rechtbank, volgens RTLZ.

In 2017 opende Ron Blaauw zijn restaurant Ron Gastrobar Indonesia Downtown, destijds nog ‘Nacarat’, op de vijfde verdieping van het Hudson’s Bay-pand aan het Amsterdamse Rokin. Als onderhuurder zou hij het Canadese bedrijf jaarlijks een flinke smak geld betalen, maar in 2018 was er reeds sprake van een huurachterstand met als reden ‘diverse geschillen’.

Eerder dit jaar zijn er opnieuw geschillen, dit keer wegens het dreigende faillissement van Hudson’s Bay. Om de risico’s te verkleinen, wilde Blaauw zijn huurbetalingen op een gereserveerde rekening storten en zo zijn contractuele schadevergoeding veiligstellen.

Hudson’s Bay weigerde in gesprek te gaan met de topkok, waarna Blaauw opnieuw zijn betalingen opschortte. Niet toegestaan, maar wel begrijpelijk, oordeelde de rechter bij wie Hudson’s Bay betaling van de achterstallige huur en ontruiming van het restaurant eiste.

Wat het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland voor Ron Gastrobar Indonesia Downtown gaat betekenen, blijft vooralsnog onduidelijk. Omdat Blaauw onderhuurder is van het warenhuis, moet op zijn minst een akkoord bereikt worden met de eigenaar van het pand, voordat het restaurant zelfstandig geëxploiteerd kan worden.