'Twintig miljoen teruggestuurde artikelen belanden bij het afval'

'Twintig miljoen teruggestuurde artikelen belanden bij het afval'

Bijna twintig miljoen artikelen die vorig jaar in Duitsland via internet waren gekocht en werden teruggestuurd, belandden bij het afval. Dat blijkt uit een studie van de universiteit in Bamberg, meldt de WDR.

Zo'n veertig procent van de spullen, ongeveer 7,5 miljoen artikelen, had nog best gebruikt of hergebruikt kunnen worden. "Het is een onnodige verspilling", zegt de onderzoeksleider. Vooral kleding, maar ook elektrische apparaten, vrijetijdsartikelen, meubels en huishoudelijke artikelen werden weggegooid. 

Volgens het onderzoek waren de kosten de belangrijkste reden. Weggooien is goedkoper dan recyclen. Dat speelt vooral bij kleine handelaren. De meeste weggegooide spullen waren niet meer dan vijftien euro waard. Weggooien verbieden, zoals in Frankrijk, heeft volgens de onderzoekers geen zin, omdat dat moeilijk te handhaven zou zijn. In plaats daarvan raadt het onderzoek aan om het weggooien van spullen duurder te maken en doneren fiscaal aantrekkelijker.

Reacties

Wordt het niet eens tijd voor “internet tax”? We hebben toch ook al vliegtax!

Geplaatst door Paul Roetgering op 15 oktober 2019 om 09:53

Klimaat tax op internet verkopen, buiten weggooien van retouren moeten we eens laten berekenen hoeveel COS uitstoot er is om een kilo carton te produceren, plastic , styrofoam, plakband en transport. Maak dat eens transparant en je schrikt je het lazarus. Daar zijn de boeren "groen" bij in vergelijking

Geplaatst door Jeffry Kuperus op 15 oktober 2019 om 10:35

Huishoudconsumptie is verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen. Moeten de online consumptie modellen niet rigoreus anders ingericht gaan worden?

Geplaatst door Patrick Bakkers op 15 oktober 2019 om 11:00

Laatste nieuws

RetailTrends