Nederlanders geven meer uit bij Europese webshops dan ooit

Nederlanders geven meer uit bij Europese webshops dan ooit

Nederlandse consumenten gaven in het tweede kwartaal van dit jaar bijna een half miljard euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie; meer dan ooit tevoren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

In de meetperiode werd door Nederlanders bijna negentien procent meer uitgegeven bij Europese webshops dan in het tweede kwartaal van 2018. Nederlandse webshops verkochten op hun beurt achttien procent meer dan een jaar eerder. Bij ‘pure’ webwinkels ging het om een stijging van vijftien procent en bij multichannelers stegen de verkoopcijfers met 23 procent.

De totale omzet van de binnenlandse detailhandel was in het tweede kwartaal 2,7 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de totale consumptie; in 2018 ging het om minder dan twee procent van de Nederlandse detailhandelsomzet. 
 

Reacties

Waarom worden aan het eind van dit artikel de cijfers gebagatelliseerd? Het overgrote deel van de EU aankopen gaat over mode, met Zalando voorop die Q2 alleen al 200.000.000 heeft verkocht aan Nederlandse consumenten. Het gaat nergens over om de dagelijkse boodschappen ook mee te nemen in deze cijfers. Er is niemand die voedingswaren bij andere landen in de EU koopt. De grootste klap valt binnen de mode en schoenenbranche en de cosmetica branche krijgt binnenkort ook de volle lading. Resultaat? Veel Mode bedrijven in Nederland kunnen de oneerlijke concurrentie niet aan en sluiten de deuren, de winkelstraat kan inmiddels ook niet meer horeca aan. Leegstaande winkels als resultaat. Betaald Zalando überhaupt BTW in Nederland ?

Geplaatst door Hugo Vis op 25 oktober 2019 om 11:50

Inderdaad eens met dhr Vis. Alles op 1 hoop gooien maakt een dergelijke meting weinig tot niets zeggend.

Geplaatst door Ron Bakker op 25 oktober 2019 om 12:04

@Hugo Vis; als een in het buitenland gevestigde webshop in een jaar meer dan 100.000 euro omzet doet in NL, moet de btw over die verkopen in NL afgedragen worden.

Geplaatst door Johan Luijten op 25 oktober 2019 om 14:29