Voor het eerst in twee jaar noteert Amazon in het derde kwartaal lagere winstcijfers. Dit is grotendeels te wijten aan de bezorgkosten van de Amerikaanse internetgigant, die het afgelopen kwartaal twee keer zo hoog waren als in de maanden daarvoor.

In het derde kwartaal gaf Amazon wereldwijd 9,6 miljard dollar uit aan logistiek, waarvan 1,5 miljard dollar in de Verenigde Staten. Dit is een toename van 46 procent ten opzichte van een jaar geleden en is met name te wijten aan het zogenoemde Prime programma, waarbij Amazon bestellingen binnen een dag gratis bezorgd. 

Amazon speelt hiermee in op de groeiende vraag naar snellere bezorgingen. De ambitie is om in de toekomst miljarden artikelen binnen één dag te bezorgen, laat ceo Jeff Bezos weten. Nu zou het nog gaan om zo’n tien miljoen bestellingen.

Door de investeringen in ‘one-day shipping’ is de operationele winst is in het derde kwartaal met 13,5 procent gedaald ten opzichte van 2018, naar 3,2 miljard dollar. De operationele winst van de internetreus daalde voor het laatst in 2017.