De stikstofuitspraak die landelijk voor discussie zorgt, is ook relevant voor de foodretail. Dat stelt ABN AMRO in hun rapport 'Stikstof waait breed uit over sectoren'. Met name supermarkten en voedingsspeciaalzaken hebben hiermee te maken.

De discussie over duurzaamheid van het eten van vlees en het mogelijk inkrimpen van de veestapel zou effect hebben op deze branche, zo klinkt het. Toch is de invloed beperkt, omdat er al maatregelen zijn genomen zoals het toevoegen van een (groeiend) duurzaam assortiment en een sterke onderhandelingspositie. 

Verder is de invloed op de retail klein. Wellicht dat er een afname te zien is in de bouwmarkten, als het aantal verhuisbewegingen door de consument wordt beperkt. "Aan de andere kant: ook nu daalt het aantal transacties op de woningmarkt, terwijl de groei in deze branches hoog blijft." ABN AMRO verwijst hierbij naar consumenten die hun woningen opknappen .

Wel kan de stikstofuitspraak impact hebben op het bouwen van nieuwe winkels. Zo willen Hornbach en Bauhaus uitbreiden in ons land. Grote winkels aan de rand van de stad zijn al discussiepunten in veel gemeenten omdat het de inkomsten van winkels in de binnenstad kan raken. "Met de stikstofuitspraak hebben tegenstanders van dergelijke plannen een extra stok om mee te slaan."