Geïnspireerd door de boeren en de bouwsector, gaan nu ook winkeliers actievoeren. Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail, roept retailers op om van zich te laten horen met ‘publieksvriendelijke acties’.

“Wij hebben weliswaar geen stikstofprobleem, of PFAS in de grond, maar kampen met een optelsom van regels en verplichtingen die ons nekt”, schrijft winkelier Ingrid Kramer in een brief aan Meerman, die hij publiceerde op de website van INretail. “Wij zijn te braaf! Te stil!”, gaat Kramer verder. “Terwijl onze winkels om zeep worden geholpen.” Volgens Meerman verwoordt Kramer precies dat wat er onder retailers leeft.

INretail stuurt deze week alle fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer met mkb-beleid in hun portefeuille een brief, gebaseerd op de ‘noodkreet’ van Kramer. Zo roept de brancheorganisatie onder meer op om de btw te verlagen, de btw op Chinese postpakketjes 'fors' te verhogen en winkeliers de ruimte te geven voor extra verdienmogelijkheden, zoals horeca. 

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zegt in een reactie tegen de NOS: "Winkeliers zorgen voor leefbaarheid in onze dorpen en steden en daarom hebben we ze hard nodig." Hij stelt dat mkb'ers niet de dupe mogen worden van oneerlijke Chinese concurrentie. "Het kan niet zo zijn dat Alibaba zonder verzendkosten te betalen hier ondeugdelijke spullen naartoe stuurt en zo de markt verziekt."