De Bijenkorf heeft tientallen werknemers ontslagen en een dure lichtshow geannuleerd om kosten te besparen. Het warenhuis voorziet moeilijke tijden, schrijft het bedrijf in een intern document dat in handen is van het FD.

"Het retaillandschap is onrustig", schrijft het warenhuis in het voorjaar aan medewerkers. "De Bijenkorf merkt de impact hiervan." Daarbij verwijst het warenhuis naar de winst, die minder hard zou stijgen, en marges die sneller teruglopen dan de kosten. De Bijenkorf kondigt een vermindering van het aantal fte's aan. Het bedrijf schrijft niet om hoeveel medewerkers het gaat, maar diverse ingewijden zeggen tegen het FD dat op het hoofdkantoor ruim dertig mensen zijn ontslagen. Dat was onder meer op de marketingafdeling en bij inkoop en operations, waar beveiliging onder valt. Een andere bron spreekt van zestig mensen.

Verder schrapte de Bijenkorf de lichtvoorstelling Turn on the Lights op de Dam in Amsterdam. Die zou afgelopen donderdag worden gehouden. De Bijenkorf annuleerde de voorstelling naar eigen zeggen omdat het evenement groter is geworden en er daarom nieuwe vergunningen nodig zijn. Eerder zei het warenhuis dat de gemeente de veiligheidsregels heeft aangescherpt, maar dat bleek niet te kloppen.

Volgens het FD blijkt uit het document en uit gesprekken met ingewijden dat de zaken anders liggen. "Intern communiceerde het warenhuis dat benodigde bezuinigingen de oorzaak van de annulering zijn."