Eigenaar IKEA-winkels ziet winst teruglopen

Ingka Group, uitbater van het overgrote deel van de vestigingen van IKEA wereldwijd, was afgelopen boekjaar goed voor een omzet van ruim 39 miljard euro. Dat betekent een lichte groei, maar de omzet liep juist met driehonderd miljoen terug.

De totale omzet groeide met 5,3 procent. Van de totale omzet komt het overgrote deel uit de verkopen in de winkels. Ingka heeft daarnaast onder meer inkomsten uit de verhuur van ruimte in winkelcentra. De operationele winst daalde van 2,25 naar twee miljard euro.

De terugloop van de winst heeft te maken met de grotere investeringen in onder meer e-commerce en hernieuwbare energie. Zo heeft IKEA in zonnepanelen geïnvesteerd, met het doel de kosten op lange termijn te drukken. In de afgelopen tien jaar stak de woonwinkelketen in totaal bijna 2,5 miljard euro in hernieuwbare energie.

Ingka baat 374 van de in totaal 422 winkels van IKEA uit, verspreid over dertig landen. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van 45 winkelcentra in veertien landen. IKEA is een van de twaalf franchisenemers die onder merkhouder Inter IKEA Systems valt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!