Van communiste en feministe tot steenrijk en alom bewonderd stijlicoon. De eigenzinnige en excentrieke Miuccia Prada bouwde het familiebedrijf uit tot een highend wereldmerk. Een portret van hoogstwaarschijnlijk de enige doctor in de wereld van de haute couture.


Toen ze twintig was werd Miuccia Prada lid van de Partito Comunista Italiano, de Communistische Partij van Italië, en werd – toen al modegek – waarschijnlijk een van de best geklede communisten allertijden. Ze was ook volop actief in radicaal-linkse feministische kringen en zeker ook daar viel ze op door haar kleding.


Ze studeerde af aan de Universiteit van Milaan als doctor in de politicologie (hóógstwaarschijnlijk is ze de enige doctor in de wereld van de haute couture), want politiek fascineerde haar mateloos. En nog, maar daarover straks meer.


Kortom: behalve dat ze altijd opvallend en opvallend goed gekleed ging wees niets erop dat ze als ontwerpster een fenomenaal mode-icoon zou worden en haar achternaam een fenomenaal wereldmerk. Want tussen communisme en radicaal-feminisme aan de ene kant en haute couture...