Brancheorganisatie: 'Updateplicht is ook verantwoordelijkheid fabrikant'

Brancheorganisatie: 'Updateplicht is ook verantwoordelijkheid fabrikant'

Retailers zijn fel tegen de updateplicht die in een wetsvoorstel van het kabinet staat. Dat laten Techniek Nederland en brancheorganisatie Detailhandel Nederland weten aan BNR Nieuwsradio. De updateplicht zou verkopers van telefoons en televisies verplichten om software-updates te geven. 

“Winkels als MediaMarkt en BCC hebben meer dan tienduizend producten in hun zaak staan. Het is onmogelijk om te controleren of die allemaal geüpdatet worden”, zegt Rob Wierenga, hoofd consumentenelektronica bij Techniek Nederland. Wierenga zegt bovendien dat de verkopers niet de updates maken, daar moet de fabrikant voor zorgen. 

Brancheorganisaties vinden dat de taak gezamenlijk opgepakt moet worden, en dat er dus verantwoordelijkheid ligt bij winkelier en fabrikant. “Winkeliers moeten veilige producten in hun winkel hebben, fabrikanten moeten ervoor zorgen dat ze in de toekomst veilig blijven”, vertelt Wierenga. 

Met de updateplicht hoopt het kabinet ervoor te zorgen dat producten langer gebruikt kunnen worden. Dat meldde het AD gisteren. Bij de apparaten die nu verkocht worden, stoppen de updates al na korte tijd, waardoor het product snel verouderd en niet goed meer werkt. 
 

Reacties

Precies Rob. Juist gesproken.
Ik ben benieuwd hoe dit gaat werken.

Geplaatst door Mark Schuler op 24 december 2019 om 19:46

Laatste nieuws

RetailTrends