Zeeuwse ondernemers zijn een handtekeningactie gestart omdat ze een oplossing willen voor de sluiting van de Westkade bij Sas van Gent. De kade is al sinds februari dicht en dwingt sommige retailers hun winkel te sluiten, meldt Omroep Zeeland.

De winkeliers eisen openheid en duidelijkheid rondom de afgesloten Westkade. “De gemeente Terneuzen heeft al verschillende keren gezegd dat er een oplossing voor handen is”, zegt Bennie Putten, eigenaar van een bakkerij, die de handtekeningenactie in het leven riep. “Voor mijn bedrijf is de lokale bevolking gelukkig het belangrijkste, maar andere ondernemers worden veel harder getroffen door de langdurige afsluiting van de Westkade. Ik hoor zelfs dat het soms 50 procent omzet scheelt voor een ondernemer.”

Als gevolg van de problemen met de Westkade sloot een drogisterij in Sas van Gent al zijn deuren, om een faillissement te voorkomen. De klanten van de ondernemers in Sas van Gent zijn vooral Belgen, die de Sasse winkels niet meer weten te bereiken.

Er zou een akkoord zijn tussen de gemeente Terneuzen, Rijkswaterstaat en techniekbedrijf Rosier omtrent het herstel van de kade, maar ‘de ondernemers weten van niets’. "Dit kan gewoon niet te lang meer duren zo", stelt de bakker, die heeft vernomen dat de afsluiting nog een jaar tot anderhalf jaar kan gaan duren. “Dat betekent dat we meer dan twee jaar met een afgesloten weg zitten tussen Sas van Gent en Zelzate. Dat kunnen ze niet zomaar laten gebeuren."

De verzamelde handtekeningen worden tijdens de nieuwsjaarsreceptie op 7 januari aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terneuzen.

Foto: Google Street View