De verkoop van vuurwerk heeft deze jaarwisseling een nieuw record bereikt. De omzet van knal- en siervuurwerk in Nederland bedroeg dit jaar 77 miljoen euro, meldt persbureau ANP op basis van een schatting van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Het gaat om een stijging van tien procent ten opzichte van vorig jaar. 

De schatting van de BPN is gebaseerd op cijfers van importeurs en een aantal winkels. Het vorige verkooprecord werd gevestigd bij de jaarwisseling 2008/2009; toen werd er voor 74 miljoen euro aan vuurwerk afgestoken. In 2018 kochten Nederlanders voor 70 miljoen euro aan vuurwerk.

Dit jaar was vooral siervuurwerk populair, met name de zogenoemde compounds: ‘samengestelde boxen met een complete vuurwerkshow’, aldus een woordvoerder van BPN. Ook knalvuurwerk deed het goed volgens de belangenvereniging. 

De omzetstijging lijkt in strijd met het groeiende draagvlak voor een algeheel vuurwerkverbod. Steeds meer gemeenten stelden deze jaarwisseling vuurwerkvrije zones in, de uren waarop het knalspul mag worden afgestoken zijn verder beperkt en de zwaarste categorie vuurwerk is sinds dit jaar verboden.