IKEA betaalt 46 miljoen dollar aan de ouders van een peuter die in mei 2017 in Californië overleed doordat een kast op hem viel. Volgens de advocaten is het de hoogste schikking ooit in de VS wegens de dood van een kind, meldt USA Today.

Er liep sinds 2016 al een terugroepactie voor de ladenkast Malm, maar de ouders van de tweejarige Jozef Dudek waren daar niet van op de hoogte. Ze vinden dat IKEA daar veel meer ruchtbaarheid aan had moeten geven. De kast kon gemakkelijk omvallen als die niet aan de muur was bevestigd. Er zijn al diverse ongelukken mee gebeurd, vaak doordat een kind aan een laatje trok. 

IKEA trekt in een verklaring het boetekleed aan. Het woonwarenhuis benadrukt dat geen enkele regeling het tragische incident kan terugdraaien en zegt er alles aan te doen 'om dit belangrijke probleem op het gebied van huisveiligheid aan te pakken'. Eind 2016 betaalde IKEA al vijftig miljoen dollar aan de families van drie jonge kinderen in de VS die waren omgekomen door ongelukken met hetzelfde type ladekast.